Tőkés László are sprijinul președintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, în scandalul autonomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tokes are sprijinul președintelui Parlamentului European
Tokes are sprijinul președintelui Parlamentului European

Jerzy Buzek, președintele Parlamentului European, l-a asigurat pe europarlamentarul român Tőkés László de tot sprijinul său, prin intermediul unei scrisori. Președintele PE i-a trimis lui Tőkés scrisoarea de susținere după ce mai mulți politicieni români l-au criticat în urma declarațiilor făcute la Universitatea de Vară Bálványos.


Dă CLICK aici pentru a citi scrisoarea președintelui Parlamentului European, adresată lui Tőkés László

Preşedintele Parlamentului European a ţinut să precizeze în scrisoarea sa că este „absolut sigur de faptul că Dumneavoastră [...] manifestaţi respectul maxim faţă de valorile şi democraţia noastră comună europeană, faţă de lege, demnitatea umană şi drepturile fundamentale. Doresc cu acest prilej să vă asigur că am toată încrederea în Dumneavoastră în capacitatea de vicepreşedinte al Parlamentului European".

Liderul forului european a răspuns în data de 18 noiembrie 2010 solicitării verbale şi scrise a vicepreşedintelui ardelean al PE de a clarifica relaţiile instituţionale, în urma atacurilor venite din partea clasei politice româneşti.  "După cum este cunoscut, în urma declaraţiilor automiste făcute de Tőkés László la Universitatea de Vară Bálványos acesta a fost atacat de către toate clasa politică, respectiv de presa centrală din România. Isteria aşa-numitei „panici Kosovo" nu a trecut nici în toamnă, când preşedintele PE, Jerzy Buzek, a primit din partea majorităţii partidelor politice din România scrisori „denunţătoare"", se arată într-un comunicat trimis de Biroul de presă al vicepreședintelui PE, Tőkés László. Europarlamentari Corința Crețu a cerut în cadrul plenarei de la Strasbourg schimbarea din funcţie a lui Tőkés pe motiv că acesta, în calitate de „promotor înverşunat al separatismului pe criterii etnice" şi „semănător de vrajbă" şi-ar fi întărit mesajele extremiste şi şovine, iar în numele obţinerii autonomiei teritoriale pe criterii etnice a incitat oamenii la mişcări în stradă. 

Tőkés László, reprezentantul maghiarilor din Ardeal

"În legătură cu demersul făcut de Crețu, repezentantul în PE al maghiarilor din Ardeal a replicat astfel: „Integrarea europeană, pe merit, a României şi, respectiv a Ardealului, reprezintă viitorul nostru comun. Nu încape îndoială în această privinţă. În acest viitor nu au loc oamenii trecutului, relicvele nomenclaturii comuniste şi moştenitorii acestora, care în ultimii 20 de ani ne-au jefuit şi ne-au ruinat ţara"", se arată în comunicatul de presă trimis de europarlamentar.

Tőkés vrea mai multă Europă

 Viceliderul PE consideră că „noi, ardelenii, respectiv cetăţenii României, vrem <<mai multă Europă>>. <<Mai multă Europă>> înseamnă şi mai multă democraţie, mai multe valori europene, mai multă autonomie - pe toate nivelele vieţii sociale. În opoziţie cu această năzuinţă, enclavele politice şi economice postcomuniste din secolul XX nu doresc <<mai multă Europă>>. Aceasta este principala diferenţă dintre noi şi ei. Sperăm că nu vor avea atâta putere încât să oprească aceast proces, pentru că noi suntem deja sătui de involuţii. Nici dacă batem pasul pe loc nu vom ajunge atât de repede pe cum merităm în Europa". 

Forumul de la care a pornit scandalul

În zilele de 20-25 iulie 2010 au avut loc lucrările Universităţii de Vară Bálványos.  Evenimetul s-a încheiat cu un forum întitulat „Europa Centrală - centrul Europei?", avându-i ca oaspeţi pe Traian Băsescu, preşedintele României, Viktor Orbán, premierul Ungariei şi László Tőkés, vicepreşedinte al Parlamentului European.

" Modelul Kosovo"

În cadrul forumului final, vicepreşedintele Tőkés a ridicat problema autonomiei Ţinutului Secuiesc, "ca forma cea mai corespunzătoare a autoadministrării pentru comunitatea maghiară, care reprezintă 80% din populaţia totală a regiunii".

"Domnia lui şi-a ridicat glasul şi până acum cu numeroase ocazii - la diferite forumuri naţionale şi europene - în interesul autonomiei culturale şi teritoriale, cu respectarea integrităţii naţionale a statului. Inspirat de cazul statului Kosovo, de această dată a afirmat că, în condiţiile în care comunitatea albaneză din Kosovo a reuşit să-şi declare independanţa faţă de Serbia şi Ţinutul Secuiesc ar trebui să continuie să lupte pentru a obţine autonomia teritorială în interiorul ţării, cele două regiuni fiind similare ca suprafaţă", se mai arată în documentul citat.

Tőkés a amintit atunci şi de cazul catalanilor, care recent au solicitat lărgirea autonomiei Cataluniei prin demonstraţii de stradă paşnice. "Schiţând aceste paralele, dl Tőkés şi-a exprimat întregul sprijin pentru ca populaţia maghiară din Ţinutul Secuiesc să dea glas solicitării ei prin asemenea mijloace paşnice, constituţionale şi democratice în vederea întăririi stabilităţii şi securităţii regiunii şi, totodată, pentru prosperitate şi dezvoltare", mai scrie în documentul trimis de europarlamentar.

Scandalul pornit de presă

În comunicatul trimis de Biroul de presă al europarlamentarului, se sugerează că scandalul ar fi pornit după ce presa a interpretat eronat declarațiile făcute de Tőkés la Universitatea de Vară.
"Ca urmare a acestor evenimente, presa românească a diseminat o serie de acuzaţii şi interpretări eronate şi discrepante ale afirmaţiilor d-lui Tőkés, provenite de la diferite partide politice naţionale. Potrivit acestora dl. Tőkés a îndemnat comunitatea maghiară din Transilvania să iasă în stradă şi să protesteze sub semnul naţionalismului violent pentru a-şi obţine autonomia, la fel cum a făcut-o şi comunitatea din Kosovo pentru a-şi dobândi independenţa. În mod similar, conducătorii tuturor partidelor politice mari din ţară l-au condamnat public pe vicepreşedintele PE, caracterizându-l drept un naţionalist extremist", se mai arată în comunicatul de presă.

Ca răspuns la atacurile făcute de clasa politică românească împotriva lui, Tőkés a precizat că "Ţinutul Secuiesc luptă pentru autonomie, nu pentru independenţă. Este regretabil că la douăzeci de ani de la prăbuşirea comunismului în România nici mass-media, care ar trebui să servească opinia publică cu informaţii de încredere şi corecte, nici mare parte a elitei politice nu au fost în stare să-şi depăşească mentalitatea antimaghiară provenită din naţionalism-comunism. Rezistenţa politică la iniţiativele de autonomie ale minorităţilor naţionale şi reprimarea luptei lor paşnice pentru a-şi apăra identitatea continuă să împiedice dezvoltarea ţării şi coabitarea paşnică a diferitelor comunităţi."

Reprezentanții Biroului de presă al europarlamentarului român au precizat că "atacurile şi acuzaţiile deplasate îndreptate împotriva vicepreşedintelui PE László Tőkés nu au nicio bază reală şi nu sunt altceva decât manifestări grosolane ale naţionalismului românesc - tradiţional - încă existent şi ale naţionalismului-comunist moştenit de la regimul lui Ceauşescu".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite