Studenţii plătesc la facultate taxe de până la 6800 de lei pentru a deveni medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi s-a dat ultima bătălie pentru admiterea la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea. Peste 50 de candidaţi au susţinut proba scrisă care îi va ajuta să studieze medicina în oraşul de pe Crişul Repede, contra unor sume de până la 6.800 de lei.

Mai mult de jumătate dintre aceştia au ales specialitatea de medicină dentară, în timp ce restul au optat pentru radiologie şi imagistică. Dacă în prima sesiune de înscrieri, absolvenţii au avut posibilitatea să aleagă, în funcţie de medie, şi locuri bugetate, de această dată pentru toate cele 30 de locuri disponibile vor avea de scos din buzunar taxa de şcolarizare. Cei mai mulţi sunt nemulţumiţi de acest sistem, mai ales că la Medicină şi Farmacie taxele sunt şi de trei ori mai mari decât la o facultate obişnuită, dar consideră că merită orice sacrificiu.  


Isabelle Ongorur, o studentă venită în Oradea din Suedia, consideră că „taxa de şcolarizare reprezintă un preţ corect pentru o şansă de a-ţi îndeplini visul”. Un alt tânăr, Raul Sărăcuţ, mărturiseşte că a ales să urmeze medicina generală la Oradea fiindcă e aproape de casă, iar în comparaţie cu alte facultăţi, aici taxele sunt mai mici. 


Medicina costă bani


În prezent, pentru studiile de licenţă, cea mai mică taxă de şcolarizare este de 1.800 lei pe an, la Facultatea de Istorie, urmată de cea de 1.900 de lei pe an, de la Facultatea de Ştiinţe. Într-adevăr, cea mai mare taxă de şcolarizare este aplicată la medicină. Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al universităţii orădene, spune că studenţii de la limba română au de plătit o taxă de 5.300 lei pe an, iar cei de la limba engleză achită, anual, 6.800 de lei. În prezent, pentru studiile de licenţă, cea mai mică taxă de şcolarizare este de 1.800 lei pe an, la Facultatea de Istorie, urmată de cea de 1.900 de lei pe an, de la Facultatea de Ştiinţe.


Fenomenul sesiunii din vară, când din cei 740 de aspiranţi la un post de medicinist, 283 au fost respinşi, a făcut ca şi de această dată candidaţii să fie mai mulţi decât locurile. Mulţi dintre cei respinşi în vară  au fost la specializarea medicină generală, unde au fost şi cei mai mulţi înscrişi, 180, în timp ce locuri disponibile au fost doar 115. 


Vreau să citesc despre taxele de şcolarizare ale Universităţii din Oradea.
Erica Marin, studentă

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite