Drama tânărului care şi-a fabricat o armă ca să se sinucidă. Ajuns în moarte cerebrală, va salva viaţa a patru oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Adevarul.ro
FOTO: Adevarul.ro

Un tânăr în vârstă de 28 ani din Bihor, care şi-a fabricat o armă şi s-a împuşcat în cap, a ajuns în moarte cerebrală la spital, părinţii săi acceptând să-i doneze organele, care au fost prelevate, în premieră, nu la Oradea, ci la Târgu Mureş, unde corpul bihoreanului a fost transportat după o cursă contracronometru.

Tânărul, care potrivit surselor Adevarul.ro suferea de depresie, şi-a fabricat un dispozitiv exploziv format din scripeţi şi un tub metalic în care a introdus un cartuş şi s-a împuşcat  în noaptea de 12 spre 13 ianuarie. El a fost găsit de părinţi care au sunat imediat la 112, cerând ajutor, şi transportat la Spitalul clinic judeţean din Oradea cu traumatism cranio-cerebral. Deşi operat imediat, tânărul a intrat în moarte cerebrală iar medicii nu au mai reuşit să-l readucă la viaţă

"Familia tânărului a găsit puterea de a transforma propria dramă în speranţă pentru alţi oameni necunoscuţi şi a fost de acord cu prelevarea organelor. Imediat a început mobilizarea echipelor medicale în cursa contracronometru pentru salvarea de vieţi şi pentru ca gestul familei să nu fi fost în zadar", se precizează pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant.

Cursă pentru viaţă

În astfel de situaţii, prelevarea organelor se face în unitatea în care a fost constatată moartea cerebrală, organele fiind apoi transportate cu avionul sau elicopterul SMURD în centrele de transplant. De astă dată, însă, ceaţa nu permitea transportul în condiţii de siguranţă şi la timp a inimii în special, astfel că pacientul a fost pregătit şi dus la Târgu Mureş, pentru prelevare, operaţiune realizată în premieră naţională. 

"Niciodată în România nu a fost transportat în alt centru un donator declarat în moarte cerebrală. De altfel, transportul unui donor se face foarte rar în întreaga lume, numai în condiţii de forţă majoră. A fost un efort foarte mare să ajungă în timp la SCJU Tg. Mureş, pentru că timpul de ischemie (întrerupere a circulaţiei sanguine – n.r.) la cord este de 4 ore. Dacă ar fi fost prelevat în Oradea, cordul prelevat ar fi ajuns mult prea târziu transportat cu Ambulanta la Tg Mureş", a explicat, pentru ebihoreanul.ro dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

O nouă şansă 

Organele au ajuns la timp, iar 4 oameni vor primi acum o nouă şansă: doi dintre ei, bolnavi de inimă şi de ficat, vor fi salvaţi, iar alţii doi, bolnavi de rinichi, nu vor mai face dializă.

"Nimic nu poate compensa pierderea unui membru al familiei, dar poate gândul că au dăruit o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă le poate aduce alinare. Ne înclinăm cu emoţie în faţa familiei donatorului pentru decizia luată", mai scrie pe pagina de Facebook a ANT, arătându-se că vineri dimineaţa, la Târgu Mureş, efortul medicilor de la Oradea a fost preluat de echipa de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, de echipele de prelevare ale Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tg Mureş, Institutului Clinic Fundeni şi Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

"Astfel, 4 oameni vor primi o nouă viaţă prin transplant de cord, ficat şi rinichi", mai scrie ANT. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite