De Ziua Justiţiei, Curtea de Apel şi Parchetul de pe lângă aceasta şi-au deschis porţile pentru justiţiabili

De Ziua Justiţiei, Curtea de Apel şi Parchetul de pe lângă aceasta şi-au deschis porţile pentru justiţiabili

Porti deschise la Curte de Apel

Cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei, marcată în întreaga Europă în data de 25 octombrie a fiecărui an, Curtea de Apel Oradea şi-a deschis, ieri, porţile pentru toţi cei dornici să afle mai multe despre profesia pe care şi ei şi-au ales-o.

Elevi sau studenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea dar şi cetăţenii interesaţi de activitatea magistraţilor au avut posibilitatea, ieri, să viziteze Curtea de Apel Oradea şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, aflând astfel mai multe despre organizarea celor două instituţii, etapele proceselor sau parcursul unui dosar. Totul s-a desfăşurat în cadrul unei activităţi menite să marcheze Ziua Europeană a Justiţiei, celebrată în fiecare an în data de 25 octombrie.

Însoţiţi de un judecător şi grefieri, oaspeţilor li s-a prezentat instituţia şi modul de organizare, precum şi rolul fiecărui compartiment al instanţei. Studenţii au aflat cum se desfăşoară o şedinţă de judecată, putând să observe inclusiv sistemul electronic care afişează lista dosarelor, numărul sau ordinea acestora. Vizitatorii au fost conduşi în sălile de judecată unde nu aveau loc şedinţe, explicându-li-se locul pe care fiecare parte din proces îl ocupă în sală, dar şi ce sarcini are, spre exemplu, grefierul de şedinţă.

O activitate similară a avut loc şi la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, unde, între orele 10.00 şi 13.00 au fost invitaţi cetăţeni interesaţi de activitatea justiţiei, precum şi grupuri organizate de elevi şi studenţi de la instituţiile de învăţământ din localitate.

„Accesul în instituţie este permis în grupuri de câte 15 persoane, pe baza documentelor de identitate, urmând a fi vizitate încăperile care au relevanţă pentru activitatea instituţiei, cu explicarea, pentru cei interesaţi, a circuitului dosarelor şi etapelor procesuale până la soluţionarea unei cauze”, a precizat procurorul general Aurel Mascaş.

Ziua Europeană a Justiţiei este sărbătorită începând cu anul 2003 la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene şi este destinată cetăţenilor, studenţilor şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul justiţiei, scopul activităţilor desfăşurate fiind de a aduce justiţia în atenţia acestora şi de a reaminti că acesta este un serviciu pentru cetăţeni.

Evenimentul are ca scop consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie şi beneficiarii acestuia, Justiţia fiind, cu precădere, un serviciu pentru cetăţeni. Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai informaţi despre drepturile lor şi despre modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările