Centru unic de pregătire a salvatorilor din România şi Ungaria realizat cu peste 1,2 milioane de euro, bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centru unic pentru salvatori
Centru unic pentru salvatori

Un proiect unic în România îşi propune realizarea unui centru transfrontalier modern pentru pregătirea pompierilor români şi maghiari pentru prevenirea riscurilor şi managementul dezastrelor la nivelul Euroregiunii Bihor-Hajdu Bihar.

Pornind de la problemele şi nevoile salvatorilor bihoreni, care se confruntă cu uzura echipamentelor, lipsa pregătirii adecvate care să permită un răspuns eficient sau creşterea numărului şi diversităţii intervenţiilor, Fundaţia SARTISS a conceput un proiect de dezvoltare transfrontalier, destinat pregătirii salvatorilor români şi a celor maghiari.

Pe lângă elaborarea unor strategii comune cu partea maghiară, organizarea de cursuri de limba română, maghiară şi engleză pentru salvatorii din cele două ţări, în cadrul proiectului vor demara lucrări de extindere şi dotare a două centre regionale  de pregătire integrată pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, în Borş respectiv Hajduszoboszlo.

În Borş, acolo unde există din 2009 un centru de pregătire a salvatorilor, clădirea va fi extinsă, modernizată şi dotată cu echipamente performante. Va fi realizat un corp nou, care va avea funcţiunea de locuinţe de serviciu, fiind amenajate 14 camere pentru cursanţi, o zonă destinată locului de luat masa, un oficiu, un punct termic şi un depozit.

Tot aici se va realiza o platformă betonată pe care se vor amplasa cinci containere de pregătire. Unul dintre acestea va oferi un spaţiu capabil să asigure condiţii pentru propagarea experimentală a focului, iar într-un altul va fi prevăzut un labirint de oţel în interiorul căruia se vor folosi lumini sau un sistem de sunete şi fum pentru a îmbunătăţi experienţa şi pregătirea cursanţilor.

Într-unul dintre containere va fi poziţionat un simulator de explozii, care va simula pericolele şi energia produsă de foc, fiind posibilă simularea unei varietăţi de amestecuri de aer şi gaz.

“Noi avem realizată pregătirea şi în acest moment, însă, prin Fundaţia SARTISS, am găsit o oportunitate de a accesa fonduri europene. Până acum, la centrul de la Sântion au fost pregătiţi peste 2.300 de cursanţi, dar dorim să ne dezvoltăm şi centrul să capete şi alte valenţe. Provocări avem destule. De asemenea, dorim să ne pregătim în comun cu colegii noştri din Ungaria, astfel încât cei care gestionează situaţiile de urgenţă din regiune să fie pregătiţi la cele mai înalte standarde”, a precizat col. Sorin Caba, inspectorul şef al ISU “Crişana”.

La rândul său, dr. Hadrian Borcea a declarat că în prezent se lucrează la proiectul tehnic, lucrările urmând să demareze în lunile octombrie-noiembrie, iar echipamentele să sosească spre finalul anului 2019.

“Ne-am concentrat pe două direcţii, respectiv căutare-salvare şi stingerea incendiilor. Primul pas este studierea modului în care evoluează un incendiu, de aceea va exista un container cu acest scop, iar un altul va fi cel cu labirintul configurabil”, a menţionat dr. Hadrian Borcea, şeful UPU-SMURD Bihor.

Un centru asemănător celui de la Borş va exista în Hajduszoboszlo, salvatorii din cele două ţări urmând să se pregătească în comun. Centrul din Bihor va fi destinat nu doar pompierilor sau paramedicilor din judeţul nostrum, ci şi celor din judeţele învecinate.

Bugetul total al proiectului despăşeşte 1,2 milioane de euro, din care 85% reprezintă finanţarea nerambursabilă asigurată de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.


 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite