Vaccinarea, o himeră în satele ieşene cu populaţie de etnie romă. De ce refuză localnicii imunizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Alina Batcu
FOTO: Alina Batcu

Deşi au trecut deja câteva luni de la începerea campaniei de vaccinare, sătenii romi spun că se tem de moarte şi preferă să mai aştepte, să vadă ce se întâmplă cu persoanele care se vaccinează în prezent.

Câteva mii de persoane din mai multe sate din judeţul Iaşi refuză să se vaccineze, din cauza zvonurilor şi informaţiilor negative pe care le aud de la alte persoane sau chiar de la televizor.  

În satele Slobozia, Crucea şi Zmeu, zone în care populaţia este majoritară de etnie romă, rata vaccinării împotriva COVID-19 este de zero la sută.

„Au centru de vaccinare la Podu Iloaiei, dar refuză să se vaccineze. Le este frică de moarte. Am mai mers prin sat şi am încercat să-i conving, le-am explicat că este bine să fie vaccinaţi, mai ales la cum umblă ei peste tot şi au mulţi copii. Eu le-am spus, iar ei îmi răspund «nu mă vaccinez, nu vezi că a mai murit unu’?». Şi la ei e că dacă unu nu vrea, nici celălalt nu vrea. Au spus că mai aşteaptă să se vaccineze alţii şi după se vaccinează şi ei. Se sperie de ce mai văd la televizor. Vă daţi seama că aproape 3 mii de persoane din două sate refuză să se vaccineze”, a spus Ioan Corobuţă, primarul comunei Lungani. 

Satele cu rata de imunizare zero fac parte din comuna Lungani, cunoscută ca fiind comuna cu cele mai multe persoane asistate social din judeţul Iaşi. Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi plăteşte către asistaţii social din judeţul Iaşi peste 3.000.000 lei lunar, sumele cele mai mari mergând către locuitorii din Lungani.

Un alt caz de acest gen se regăseşte în comuna Voineşti, acolo unde locuitorii nu se vaccinează fie pentru că sunt de altă confesiune, fie pentru că au alte concepţii care îi împiedică să accepte imunizarea. Din cei 1.000 de locuitori ai satului Slobozia din comuna Voineşti, nici măcar o singură persoană nu s-a vaccinat până în acest moment. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

„Dijmarii” de la APIA ŞI AFIR. Au transformat programul „Tânărul fermier” în „Prima şpagă”

Virusul SARS-CoV-2 ar fi fost produs în laboratorul din Wuhan şi modificat să pară natural după izbucnirea epidemiei, potrivit unui nou studiu

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite