„The Most Wanted Raket“ din România: cazul interlopului care nu a putut fi prins nici cu ajutorul Interpol

„The Most Wanted Raket“ din România: cazul interlopului care nu a putut fi prins nici cu ajutorul Interpol

Vasile Rodideal a fugit din ţară în timp ce era supravegheat de Poliţie

Unul dintre cei mai căutaţi infractori români este un interlop originar din Republica Moldova care, în trecut, conducea lumea infracţională din regiunea Iaşului.

Vasile Rodideal este cel mai celebru infractor ieşean de pe lista „most wanted” a Interpol, el fiind căutat de autorităţile din România de mai bine de un deceniu. Rodideal a fost dat în urmărire internaţională după ce a fugit de sub nasul poliţiştilor ieşeni, în luna octombrie 2009. Basarabeanul, care era judecat în mai multe dosare, a plecat din ţară deşi avea interdicţie.

Vasile Rodideal a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a pus al cale, în 2005, asasinarea interlopului ieşean Tiberiu Cristodorescu, fostul său partener de afaceri. În 2005, Vasile Rodideal, împreună cu un complice, Dumitru Chetranu, au contactat doi cetăţeni din Republica Moldova, printre care şi un fost poliţist, pentru a face rost de o bombă artizanală cu care să-l asasineze pe Tiberiu Francisc Cristodorescu.

„Vreau să distrugă maşina astfel încât să nu mai rămână nimic din ea", comanda Rodideal, telefonic, într-o discuţie purtată cu Dumitru Chetranu. În septembrie 2005, două dintre persoanele tocmite de Rodideal, Alexandru Lazarev şi Mihail Mocanu, treceau graniţa cu o bomba artizanală pe care ar fi trebuit să o folosească pentru a arunca în aer maşina lui Cristodorescu. Timp de o lună, cei doi basarabeni l-au urmărit aproape permanent pe cămătarul ieşean, însă nu au găsit momentul prielnic pentru a duce planul la bun sfârşit. Motivul: Cristodorescu locuia la acea vreme pe aceeaşi strada cu Liviu Zanfirescu, fost şef al Poliţiei Iaşi, iar prin zonă patrulau aproape continuu maşini de Poliţie.

Rodideal s-a reorientat şi i-a comandat lui Dumitru Chetranu să-i facă rost de un pistol-mitraliera de tip UZI şi de 48 de cartuşe folosite de KGB, de tipul celor care explodează în momentul în care ating ţinta. Înainte de a-şi duce planul la bun sfârşit, anchetatorii au descins peste Rodideal şi Chetranu şi i-au reţinut. Ambii au fost condamnaţi definitiv la închisoare. Rodideal, pentru instigare la omor calificat, a primit 15 ani de închisoare, în timp ce Chetranu, 14 ani.

Mai puteţi citi:

Cum terorizează clanul Corduneanu Iaşiul încă din anii '90. Gruparea mafiotă funcţionează după reguli de tip Al-Qaeda şi are legături nefireşti cu lumea justiţiei

Averea colectată de bandele de hoţi ale clanului Corduneanu, descoperită cu ajutorul FBI. Interlopii au furat 1,6 milioane de euro din 34 de ţări

Fiul directorului de la Filarmonica Iaşi, audiat alături de un membru al clanului Corduneanu într-un dosar de trafic de droguri

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările