Funcţionari premiaţi la polul sărăciei. Primarul din România care şi-a omenit toţi subalternii cu bani publici

Funcţionari premiaţi la polul sărăciei. Primarul din România
care şi-a omenit toţi subalternii cu bani publici

Primarul din Hârlău şi-a omenit subalternii din bani publici FOTO Primăria Hârlău

În jur de 60 de funcţionari ai Primăriei Hârlău ar putea fi obligaţi să restituie recompensele financiare primite din partea primarului. Dispoziţia de premiere semnată de edilul şef al unuia dintre cele mai sărace oraşe din ţară a fost declarată ilegală de instanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tribunalul Iaşi a declarat ilegală o dispoziţie a primarului din Hârlău prin care edilul şi-a premiat, în 2017, subalternii. Dacă decizia judecătorilor din prima instanţă va rămâne definitivă, toţi bugetarii vor trebui să restituie banii primiţi cu titlu de premiu. Sumele variază în funcţie de leafa fiecăruia, reprezentând 5% din salariul de bază al fiecărui angajat.

Decizia prin care s-a dispus premierea funcţionarilor de la Hârlău a fost semnată de primarul Gheorghiţă Curcă în data de 7 septembrie 2017. Prin acel documente se stabilea „aprobarea acordării premiilor de excelenţă pentru lunile iulie şi august 2017, în procent de 5% la salariul de bază, funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului“.

Prefectul a precizat în cererea e chemare în judecată că dispoziţa de premiere a funcţionarilor ar fi încălcat legea. Printre motivele specificate de judecători se menţionează şi că primarul din Hârlău a oferit premii tuturor angajaţilor, în condiţiile în care legea prevede premierea celor care au avut realizări importante.

„Pârâta nu a făcut dovada parcurgerii procedurii instituite de art. 26 alin. 2 din Lg. 153/2017, în sensul că nu a evidenţiat pentru fiecare beneficar al premiului de excelenţă în parte: participarea la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, participarea la activităţi cu caracter deosebit, efectuarea de lucrări cu caracter excepţional, realizarea unui volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor (...) În concret, pârâtul a acordat nediscreţionar aceste premii de excelenţă tuturor angajaţilor săi“, a motivat judecătorul de caz.

Sentiţa nu este defiitivă. Reprezentanţii Primăriei Hârlău au refuzat să comenteze cazul.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: