Elevii de la liceele tehnice refuză să dea bacalaureatul de frica unui eşec. După absolvire se angajează în străinătate pe baza atestatelor de competenţă

Elevii de la liceele tehnice refuză să dea bacalaureatul de frica unui eşec. După absolvire se angajează în străinătate pe baza atestatelor de competenţă

Elevii se specializează în cosmetică FOTO: Arhivă

În ultimii trei ani, mai mult de jumătate dintre elevii de clasa a XII-a de la Colegiul Tehnic ‘’I. C. Ştefănescu’’ din Iaşi nu s-au înscris la examenul de maturitate. Ei şi-au motivat alegerea spunând că nu se simt pregătiţi pentru examen şi că preferă să se angajeze, acest lucru fiindu-le facilitat de certificatul de competenţă pe care îl obţin în urma atestatului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Cursurile de alimentaţie, de operatori pe calculator, de confecţie şi de cosmetică pe care elevii le fac la Colegiul Tehnic ‘’I. C. Ştefănescu’’ din Iaşi sunt şansa spre o meserie. Pe asta se bazează cursanţii la finalul celor 12 clase. Mai mult de jumătate dintre absolvenţi decid să nu susţină examenul de bacalaureat şi preferă să se angajeze.
 
‘’Avem deja şapte ani de când ne-am autorizat şi am obţinut acea certificare internaţională, iar elevii noştri se duc chiar în strănătate, unde îşi fac meseria şi câştigă bani. Ei se mulţumesc cu acest certificat şi mulţi ne anunţă chiar că nu mai vor să dea examenul de bacalureat. Sunt descurajaţi de notele mici pe care le obţin la simulări, dar şi de rezultatele colegilor din generaţiile anterioare şi atunci ei se concentrează mai mult pe atelierele practice’’, spune Dolores Voinea, directorul Colegiului Tehnic ‘’I. C. Ştefănescu’’ din Iaşi. 
 
Şi elevii recunosc că nu se simt pregătiţi pentru examenul de bacalureat, pe care îl consideră mult prea greu. Mai mult, visează deja să muncească peste hotare.
 
‘’Eu una nu mă simt pregătită suficient pentru a susţine acest examen. Am o vară care lucrează în străinătate, la un salon de înfrumuseţare, şi vreau să merg la ea şi să lucrez. Mă ajută atestatul pe care îl voi lu de la şcoală pentru că eu chiar mă pregătesc în domeniul cosmeticii. Ştiu să fac manichiură, pedichiură, să vopsesc părul, să coafez, totul am învăţat la şcoală’’, spune una dintre elevele liceului care se specializează în estetica şi îngrijirea corpului omenesc.
 
Anul trecut, doar 98 din cei 199 de elevi ai liceului s-au înscris la examenul de bacalaureat şi doar puţin peste jumătate l-au şi promovat. 
 
Vă mai recomandăm:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările