Cum ne planificăm eficient obiectivele pentru anul următor. „Avem un termen destul de generos pentru a le îndeplini“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi fac în aceste zile bilanţul anului care trece şi îşi pregătesc rezoluţiile pentru cel nou. Psihoterapeutul Carmen Tarhon a prezentat pentru „Adevărul“ paşii pe care trebuie să-i parcurgem pentru a ne stabili obiectivele pentru 2018.

Specialistul recomandă stabilirea unor scopuri realiste în acord cu potenţialul nostru. „În primul rând, ar trebui să ne stabilim nişte ţinte cât mai aproape de realitate. Una este să mă gândesc că vreau să obţin o creştere de salariu şi alta este să vreau să câştig la Loto. Avem nevoie să ne stabilim obiective realiste, în acord cu ceea ce putem face noi şi cu resursele noastre. Să conştientizăm care sunt calităţile noastre ce ne pot duce la îndeplinirea obiectivelor“, a explicat psihoterapeutul Carmen Tarhon.

Recomandarea specialistului ar fi să ne acordăm puţin timp şi, pe o agendă nouă, să scriem zece rezoluţii pentru 2018 din diferite domenii în care dorim să fim mai buni. Ar fi indicat ca agenda să o purtăm cu noi mereu sau să o avem la îndemână pe tot parcursul anului. „Avem un termen destul de generos, de 12 luni, pentru a îndeplini aceste obiective, să stabilesc unde vreau să ajung şi ce anume am de făcut pentru a îndeplini aceste scopuri. E nevoie să identific acţiunile concrete pe care trebuie să le fac pentru a îndeplini obiectivele. Degeaba îmi stabilesc obiective, dacă nu acţionez concret pentru a le îndeplini. Cheia este acţiunea“, a punctat psihoterapeutul.

Carmen Tarhon a mai adăugat că „este foarte important ca obiectivele noastre să fie scrise într-o manieră afirmativă şi cât mai specifică. Este ca un mesaj pecare eu îl transmis Universului“.

Legat de faptul că nu toate obiectivele noastre se îndeplinesc, psihoterapeutul transmite că este necesar să „conştientizăm care este responsabilitatea noastră în neîndeplinirea acestor obiective. Să ne gândim «Am făcut eu tot ce îmi stătea în putere pentru a obţine ce mi-am dorit sau am aşteptat să-mi fie plantat din exterior?». Dacă aştept ca cineva din exterior să facă ceva pentru mine, nu se va întâmpla asta. Să analizez cum m-am sabotat şi criticat pentru a nu îndeplini obiectivul. În momentul în care conştientize, sunt şanse mai reduse să nu mai repet greşelile şi în anul următor“.

Specialistul a mai adăugat: „Cred că e important să renunţăm la perfecţionism. Este normal să greşim, să facem erori şi să nu ne iasă lucrurile aşa cum ne imaginăm noi. E important să găsim puterea în noi să luăm viaţa aşa cum este şi să mergem mai departe“.

Citeşte şi:

FOTO Imagini inedite cu alaiurile de sărbători care au colindat pe străzile Iaşiului

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite