Compatibilitate rară: un bărbat de 43 de ani, din Iaşi, a primit un rinichi chiar de la soţia lui

Compatibilitate rară: un bărbat de 43 de ani, din Iaşi, a primit un rinichi chiar de la soţia lui

FOTO Arhiva Spitalului„Dr.C.I." Parhon din Iaşi.

O astfel de compatibilitate între soţi este întâlnită extrem de rar. La Iaşi au existat în ultimele două decenii doar şase cazuri în care unul dintre soţi să poată dona un organ partenerului de viaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

O intervenţie extrem de rară a avut loc marţi, 21 iunie, la un spital din Iaşi. Medicii au transplantat un rinichi de la o femeie, către soţul acesteia.
 
Intervenţia a avut loc pe 21 iunie la Spitalul „Dr.C.I." Parhon din Iaşi. Este vorba despre un transplant de rinichi de la soţie către soţ. Femeia de 34 de ani a fost de acord să îşi doneze unul dintre organele funcţionale către soţul de 43 de ani, pentru a-i salva acestuia viaţa. 
 
Pacientul care a primit rinichiul suferea de o boală genetică renală şi făcea dializă de două luni. Testele de compatibilitate au arătat că soţia ar fi un donator potrivit, cealaltă variantă fiind ca el să intre pe o listă de aşteptare pentru un organ de la o persoană aflată în moarte cerebrală.
 
O astfel de compatibilitate între soţi este întâlnită extrem de rar. La acest spital din Iaşi, au existat în ultimele două decenii doar şase cazuri în care unul dintre soţi să poată dona un organ partenerului de viaţă.
 
„Şansa acestui bărbat a fost că soţia sa a fost acord să doneze, iar analizele au arătat că există o compatibilitate bună. Pe lângă compatibilitatea imunologică a fost şi una emoţională. Dată fiind afecţiunea genetică, nu erau multe alte şanse pentru a se realiza un transplant de la o rudă apropiată, astfel că acesta trebuia să aştepte să fie compatibil pentru a primi un organ de la un donator aflat în moarte cerebrală", a declarat conf.dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt al unităţii medicale din Iaşi. 
 
Cei doi se simt bine după operaţie şi se află acum în perioada de recuperare în Compartimentul de Transplant Renal al Spitalului.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările