Hunedoreanca Graţiela Iancu transformă tinerele domnişoare în prinţese din basme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanca lucrează într-un magazin de mirese din Deva, job care îi oferă linişte sufletească, sentimente de bucurie şi împlinire.

Profil:

Născută. 29.06.1968, Haţeg
Studii. Liceu
Familie. Căsătorită, un copil

Graţiela Iancu are în spate 25 de ani de activitate în domeniul confecţiilor. Dacă pe vremea lui Ceauşescu făcea uniforme militare pe comandă, acum se ocupă de rochiile de mireasă. Spune că a trecut uşor graniţa dintre cele două teritorii. Deşi rochiile nu le croieşte cu mâna ei, ea este cea care le promovează, care ajută viitoarele soţii să aleagă un model sau altul. „Jobul meu înseamnă pasiune. Îmi creează doar sentimente frumoase, plăcute, de linişte şi bucurie”, a spus hunedoreanca.

La vremea ei, a fost o mireasă cu totul deosebită faţă de cele actuale. În urmă cu 22 de ani, perioada comunistă nu îţi oferea prea multe posibilităţi. Trebuia să te rezumi doar la rochia de mireasă, nu avea cu ce accesorii să o completeze, iar buchetele de flori erau cumpărate mai mult formal. De fapt, hunedoreanca a renunţat la buchetul ei de mireasă imediat ce a ieşit din biserică. Pentru că nu avea de unde cumpăra flori cu adevărat frumoase, a preferat ca la petrecere să nu le mai aibă deloc.

Acum, miresele anului 2010 au infinit de multe variante la îndemână.  Tendinţele se îndreaptă însă spre rochiile gen prinţesă, lucrate cu tul, accesorizate cu un colier din ştrasuri şi cercei pe măsură. „Cel mai mult am stat cu o mireasă la probă o oră şi jumătate. Avea sânii mici şi a probat vreo şase rochii pentru a găsi ceva care să o avantajeze. În final a ales un corset cu un mic decolteu şi o fustă simplă”, a declarat Graţiela Iancu. A adăugat că înţelege astfel de persoane, pentru că fiecare mireasă este îndreptăţită să fie cea mai frumoasă femeie în momentul în care devine soţie.
Ginerii, mai maleabili
La polul opus se află miresele care se hotărăsc în maximum 20 de minute ce vor să poarte în prima lor zi în calitate de neveste. Dacă ar fi să ne referim la bărbaţi, lucrurile merg ca pe roate. Nu stau mai mult de un sfert de oră în magazin ca să-şi aleagă costumul de ginere. Depăşesc acest interval de timp doar în momentul în care îşi aşteaptă soţiile. „Mulţi bărbaţi vin la magazin cu miresele, se uită împreună la rochii, însă ulterior aceştia sunt daţi afară. O parte din femei încă păstrează tradiţia care spune că nu e bine ca ginerele să-şi vadă mireasa înainte de nuntă”, a precizat Graţiela. Acelaşi lucru este valabil şi în ceea ce priveşte capitolul voal. Deşi miresele moderne îl înlocuiesc cu flori proeminente prinse cu stil între şuviţele de păr, altele încă recurg la voal pentru că asta este dorinţa părinţilor.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi cumpărat sau aţi închiriat rochia în care aţi fost mireasă?

Am închiriat-o, dar nu regret acest lucru, pentru că a trecut mult timp de atunci.
Aţi avut vreo reclamaţie din partea mireselor?
Nu. Eu le ofer sfaturi şi le spun cu ce le stă bine. Unele vin cu idei proprii, le discutăm şi ajungem la o concluzie. În final, multe aleg însă tot ceea ce le-am propus eu iniţial.
Aţi mai lucrat în alte domenii exceptând confecţiile?
Da, în industria alimentară.

Ce-i place
„Îmi place să văd că omul cu care relaţionez este mulţumit de ceea ce îi ofer şi ceea ce îi spun. De fapt, simt acest lucru, îmi dau singură seama dacă e aşa sau nu”, a spus Graţiela.

Ce nu-i place
„Nu-mi place viaţa grea de zi cu zi, gândul că singurul copil pe care-l am, un băiat student în anul III, ar putea să-şi găsească un job peste hotare, să-l pierd de lângă mine”, a spus Graţiela.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite