Cu mocăniţa spre cetăţile dacilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traseul vechii mocăniţe are ca scop atragerea de turişti la Sarmisegetusa Regia
Traseul vechii mocăniţe are ca scop atragerea de turişti la Sarmisegetusa Regia

Vechiul traseu Orăştie - Grădişte, pe care circula mocăniţa în anii ’70, ar putea fi refăcut. Prefectul judeţului Hunedoara a venit cu o idee inedită: refacerea traseului mocăniţei spre cetăţile regilor daci.

Reprezentanţii comisiei interministeriale care lucrează la întocmirea documentaţiei necesare pentru înfiinţarea unei forme instituţionalizate, ce ar urma să gestioneze Sarmizegetusa Regia, au cerut souţii nepoluante pentru transportul turiştilor în zonă. Prefectul judeţului Hunedoara, Attila Deszi, a oferit două variante: transportul pe cablu sau refacerea traseului mocăniţei care a circulat în zonă până în 1970. „Am considerat că ar fi o formă inedită pentru atragerea turiştilor în zonă. Mocăniţa a circulat pe acolo, există încă porţiuni de terasament şi ar fi un mijloc de transport nepoluant. Ideea a prins la membrii comisiei care urmează să întocmească studiile de fezabilitate şi implicit costurile acestui proiect”, a spus prefectul. Attila Deszi a mai adăugat că în privinţa terenurilor pe care urmează să treacă mocăniţa şi care se află în proprietatea localnicilor se va încerca o rezolvare amiabilă. „Eu cred că cei care locuiesc în apropierea cetăţilor dacice vor fi de acord cu refacerea traseului mocăniţei pentru că asta le-ar aduce câştiguri de pe urma turiştilor”, a spus prefectul.

Un al doilea proiect de transport nepoluant, luat în discuţie, este acela de a construi o instalaţie de transport pe cablu. Acest proeict are însă dezavantajul de a fi mult mai scump decât primul. Linia ferată a mocăniţei a fost construită la sfârşitul secolului XIX – începutul secoluui XX şi ducea de la Orăştie aproape de cetăţile dacice, în satul Grădiştea. Iniţial, era folosită pentru exploatările forestiere, dar apoi s-a utilizat şi pentru transportul muncitorilor. Pe parcursul anilor, calea ferată îngustă pe care circula mocăniţa a fost distrusă de mai multe ori de inundaţii, iar la finele anilor ’70 a fost dezafectată. La ora actuală mai există aproximativ 40 la sută din vechiul terasament. Comisia interministerială lucrează la întocmirea documentaţiei necesare pentru înfiinţarea unei forme instituţionalizate, ce ar urma să gestioneze Sarmizegetusa Regia, care să şi protejeze situl arheologic. Cetatea dacică de la Sarmizegetusa Regia se află în perimetrul Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina, zona fiind declarată sit Natura 2000 şi, mai mult, este inclusă în patrimoniul UNESCO.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite