Cât costă slujba de înmormântare în Hunedoara: preoţii spun că nimeni nu este obligat să achite contribuţiile

Cât costă slujba de înmormântare în Hunedoara: preoţii spun că nimeni nu este obligat să achite contribuţiile

Sumele oferite preoţilor care ţin slujbele de înmormântare ajung până la 200 de lei. FOTO: Daniel Guţă

Preoţii din Hunedoara susţin că slujbele religioase de înmormântare nu sunt condiţionate de achitarea unei contribuţii către parohie sau preoţi. Însă, potrivit obişnuinţei, familiile defuncţilor plătesc preoţilor pentru serviciul religios.

Ştiri pe aceeaşi temă


Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a precizat că există cazuri în care parohiile stabilesc un tarif pentru slujbele de înmormântare.

„Această contribuţie percepută de unele parohii, mai în nevoie, reprezintă o sumă modică, de 30 – 50 de lei. Se acordă chitanţă pentru ea. Însă în general parhoiile nu percep taxe pentru slujba religioasă la înmormântare, ţinând cont că oamenii trec atunci prin momente grele. Oricum, chiar dacă aceste contribuţii nu sunt achitate în cazul în care ele sunt percepute, preotul nu poate refuza să oficieze slujbele necesare la înmormântare, a precizat preotul Gabriel Miricescu.

„Eu nu am perceput niciodată o taxă pentru slujba de înmormântare. Nu fac acest lucru pentru că îmi doresc să îi ajut pe cei aflaţi la nevoie, nu să profit de pe urma lor”, spune un preot din municipiul Deva.

Totuşi, de multe ori există o înţelegere tacită între preoţi şi familiile celor înmormântaţi. „Preotul nu ne-a cerut nimic, însă i-am dat 200 de lei, bani pe care i-a acceptat, pentru oficierea slujbei de înmormântare. Şi alţi săteni dau, că aşa e obiceiul la înmormântări. I-am dat şi un colac, ştergare, a fost invitat la masă, iar cantorului i-am plătit 50 de lei pentru că a participat la slujbă”, a povestit Ioana, o localnică din Haţeg. „Când a murit moşul meu, părinţii mei au vrut să îi dea 100 de lei preotului care a l-a înmormântat, însă acesta a refuzat”, spune Alina, o tânără din Hunedoara. Şi alţi hunedoreni au relatat că, în general, au plătit până la 200 de lei preoţilor care le-au condus rudele pe ultimul drum.


Vă recomandăm şi:

Apostolul lui Arsenie Boca în Valea Jiului. Octavian Pătraşcu l-a condus pe ultimul drum pe părintele de la Prislop             Octavian Pătraşcu este preot de jumătate de veac şi a fost unul dintre cei care au oficiat la înmormântarea părintelui Arsenie Boca, la Prislop, pe 4 decembrie 1989. Slujeşte în Petroşani, unde a ctitorit o bisericuţă maramureşeană şi a creat un muzeu al satului.

FOTO Ciprian Blidaru a fost înmormântat în uniformă de poliţist. Tânărul murise alături de un prieten într-un accident            Familiile celor doi tineri ucişi în accidentul rutier petrecut în apropiere de Hunedoara i-au condus pe aceştia pe ultimul drum. Ciprian Blidaru, poliţistul decedat în accident, a fost înmormântat în uniforma de lucru, iar sicriul a fost acoperit cu steagul României.

FOTO Tragedii în cartierul palatelor: doi dintre cei mai bogaţi romi au murit într-un accident rutier. Tinerii au fost înmormântaţi cu mult fast                        Zeci de maşini de lux, cele mai multe cu numere străine, au însoţit convoiul funerar al celor doi tineri decedaţi, care a traversat centrul municipiului Hunediara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: