GIURGIU: Am ajuns de râsul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunele Iepureşti şi Ogrezeni au atras mânia Uniunii Europene care ar putea aplica procedura de infringement ţării noastre deoarece n-au fost închise toate gropile de gunoi neconforme cu standardele europene

Comisariatul Judeţean Giurgiu al Gărzii de Mediu (CJGGM), prin vocea prim-comisarului Clara Adam, a declarat astăzi pentru „Adevărul de Seară” că judeţul Giurgiu este ultimul din ţară în care nu au fost închise toate gropile de gunoi din mediul rural.

„În judeţ există două localităţi care nici până astăzi n-au închis aceste gropi deşi termenul limită era 16 iulie 2009. Este vorba de comuna Iepureşti, care trebuie să închidă patru astfel de gropi şi Ogrezeni cu două” a declarat Clara Adam.

Aceasta susţine că în ciuda apelurilor făcute la faţa locului şi a amenzilor date nu a reuşit să îi convingă autorităţile locale să închidă gropile. „Dânşii spun că ar fi o decizie politică şi că am ceva personal cu dumnealor. Dacă era aşa, puteam să le fac rău şi celorlalte comune.

De ce toate celelalte comune au reuşit mai devreme sau mai târziu să respecte această decizie şi ei nu?!”.

Dau vina pe consilierii locali

Contactaţi telefonic, cei doi primari învinuiţi de faptul că au refuzat să închidă gropile de gunoi de pe raza comunelor pe care le administrează au aruncat vina pe consilierii locali.

Jean Jipa, primarul comunei Ogrezeni susţine că a propus în repetate rânduri consilierilor acordarea unor sume de bani pentru închiderea celor două gropi însă fără succes.

Mai mult, acesta afirmă că la ultima şedinţă de consiliul local, cea din data de 23 martie, consiliul local nu a mai alocat nicio sumă de bani pentru desfiinţarea celor două gropi, pentru susţinerea contractului de salubrizare din comună, pentru învăţământ, asistenţă socială sau încălzire.

Printr-un amendament elaborat de patru consilieri, toate fondurile pentru aceste servicii au fost redirecţionate către Biserică. „Este vorba de 7,7 miliarde de lei vechi. Amendamentul este ilegal. Chiar cei de la Direcţia de Finanţe au spus asta” a declarat Jean Jipa.

De partea cealaltă, primarul comunei Iepureşti, Gheorghe Păunescu, susţine că cele patru gropi de gunoi au fost închise încă din luna decembrie 2010. „Avem toate gropile de gunoi închise încă de anul trecut. Există o hotărâre de consiliu local în acest sens. Altele sunt problemele comunei.

Bugetul pe acest an nu a fost aprobat şi nu mai putem să ne desfăşurăm activitatea. Profesorii sunt neplătiţi, angajaţii de la Primărie la fel”.

Clara Adam a precizat că primarul din Iepureşti minte când spune că a rezolvat problema deşeurilor. „Gropile de gunoi nu se închid doar prin hotărâri de consiliu. Este nevoie şi de măsuri concrete precum curăţarea zonei, marcarea cadastrală, plantarea de iarbă. Dacă făceau acest lucru erau obligaţi să ne anunţe. În luna ianuarie când am fost acolo, nici măcar nu exista un contract cu o firmă de salubritate”.

„Am ajuns în atenţia Uniunii Europene. Dacă se declanşează procedura de infringement, amenzile vor fi uriaşe, câte 200.000 de euro pentru fiecare zi în care aceste gropi vor fi deschise” – Clara Adam, prim-comisar CJGGM



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite