Un prim record absolut la Campionatul European de Box, care începe vineri la Galaţi. „Suntem mândri de acest lucru!”

Un prim record absolut la Campionatul European de Box, care începe vineri la Galaţi. „Suntem mândri de acest lucru!”

FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit  EUBC (confederaţia europeană a boxului) la evenimentul de la Galaţi va fi cel mai mare număr de participanţi dintre toate ediţiile (întinse de-a lungul a 60 de ani) de până acum ale campionatelor europene, la toate nivelurile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Găzduit de România, Campionatul European de Box pentru juniori, masculin şi feminin, începe pe data de 24 mai şi va avea loc în arena special amenajată la Patinoarul artificial „Dunărea” din  Galaţi. Potrivit organizatorilor, competiţia a stabilit deja un record absolut pentru EUBC (confederaţia europeană de box). Ediţia 2019 va avea cel mai mare număr de participanţi - peste 400 - din istoria de aproape 60 de ani a competiţiei.

Recordul vizează orice competiţie de box europeană la toate nivelurile: seniori, tineret şi juniori. Asta înseamnă că niciodată de când se organizează campionatele europene ale pugiliştilor (adică de la ediţia din 1960, de la Paris) nu a fost o participare atât de numeroasă. „Suntem foarte mândri de acest lucru. Este o onoare pentru România”, a spus Vasile Câtea, preşedintele Federaţiei Române de Box.

Pe parcursul ediţiei 2019 a CE, 408 de pugilişti din 36 de ţări se vor lupta, din 24 mai până pe 1 iunie, pentru medaliile de campioni la 13 categorii de greutate, atât la băieţi, cât şi la fete.

Federaţia Română de Box (FRB), care organizează evenimentul în parteneriat cu Primăria Galaţi, a precizat că decizia vine din dorinţa de a revigora un centru de mare tradiţie care a dat mari campioni precum Lucian Bute sau Cristian Ciocan, pentru a vorbi doar de ultimii mari campioni gălăţeni.

„Pentru puştii de azi, nume precum Georgică Donici - prezent la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, Alec Năstac - atât de aproape de un titlu european la amatori, Ionel Panaite, Vasile Lehăduş sau Sandu Târâlă poate nu mai spun mare lucru, însă FRB doreşte ca măcar trei-patru pugilişti din lotul de juniori condus de maestrul George Pertea să le calce pe urme”, a transmis Federaţia Romană de Box.

Ce-i drept, există ceva speranţe că la Galaţi va fi o competiţie de succes pentru boxul românesc, având în vedere faptul că în urmă cu doar două luni Marco Manea şi Adrian Preda (vicecampionul european en-titre) şi-au câştigat categoriile la un puternic turneu desfăşurat în Ucraina, la Kharkov.  Fetele antrenate de Adrian Lacatuş (antrenorul lotului naţional de junioare) emit şi ele pretenţii la cele mai strălucitoare medalii.

Ca succesul sa fie asigurat la finale şi-au anunţat deja prezenta Mihai Leu şi Dorel Simion, doi dintre marii campioni ai sportului cu mănuşi. Este posibil, de asemenea, ca la câteva dintre meciuri să asiste şi campionii mondiali, gălăţeni prin naştere, Lucian Bute şi Cristian Ciocan.

Festivitatea de deschidere a CE de juniori va avea loc vineri 24 mai, de la ora 14,00, în prezenţa ministrului Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, a primarulului Galaţiului, Ionuţ Pucheanu şi a preşedintelui FRB, Vasile Câtea.

România va alinia la startul acestei competiţii garnituri complete, de câte 13 sportivi, atât la masculin, cât şi la feminin, oferind posibilitatea cât mai multor tineri pugilişti să ia un prim contact cu întrecerile la cel mai înalt nivel. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: