Moartea înfiorătoare a unei bătrâne ucise chiar de fiul ei. Cum justifică instanţa reducerea pedepsei

Moartea înfiorătoare a unei bătrâne ucise chiar de fiul
ei. Cum justifică instanţa reducerea pedepsei

FOTO arhivă Adevărul

Un bărbat din judeţul Galaţi a fost condamnat pentru uciderea mamei sale, în locuinţa căreia se mutase tocmai pentru a o îngriji la bătrâneţe. Chiar dacă judecătorii Curţii de Apel Galaţi au stabilit că individul nu are nicio scuză pentru a făcut, i-au redus semnificativ pedeapsa aplicată de prima instanţă.

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat definitiv pe Nedelcu Iancu, un bărbat din localitatea gălăţeană Suhurlui, la 11 ani şi 6 luni de închisoare pentru omor. Instanţa superioară i-a redus pedeapsa cu aproape cinci ani pe motiv că individul nu ar fi avut intenţia să îşi omoare mama.

Bărbatul se mutase din vara anului 2020 în locuinţa mamei sale cu soţia sub pretextul că femeia este bătrână şi are nevoie de îngrijire. Individul consuma des alcool şi devenea violent, bătându-şi soţia. Pe 23.06.2021, bărbatul ar fi trebuit să vină acasă pentru a lua masa cu mama lui şi soţia, dar s-a îmbătat, ca de obicei, şi a ajuns la domiciliu foarte târziu.

A doua zi, bătrâna i-a reproşat că este beţiv ca tatăl lui şi din cauza lui rămasese nemâncată cu o seară înainte. Femeia de 83 de ani şi-a continuat reproşurile şi la adresa soţiei sale, despre care a spus că stă toată ziua pe telefon şi nu face nimic.  

A fost picătura care a umplut paharul. Bărbatul şi-a pierdut cumpătul şi s-a năpustit asupra mamei sale, pe care a lovit-o cu pumnii şi picioarele, deşi aceasta ţipa de durere.

„A început să strige <<ajutor, ajutor>>, însă nimeni nu a intervenit. Soţia inculpatului a auzit cum victima striga <<Ajutor, că mă omoară, săriţi! Mamă, lasă-mă, nu mai da, că mă omori!>> şi a strigat la inculpat, însă de teamă să nu fie bătută şi ea, cum s-a mai întâmplat în trecut, nu a intervenit”, au stabilit anchetatorii.

„Ţi-ai făcut baie, e pentru ultima dată!”

Deşi bătrâna era în agonie, fiul ei a abandonat-o în apropierea grajdului din gospodărie  şi a mers să se culce. Când a ajuns în dreptul soţiei sale, i-a spus „am îmbufnărit-o pe soacră-ta, ca să nu mai vorbească ce nu trebuie” şi i-a strigat mamei sale „ţi-ai făcut baie, e pentru ultima dată!”, apoi a intrat în casă şi s-a culcat.

A doua zi, bătrâna a reuşit cu greu să plece din curte şi a cerut ajutor la vecini, care au chemat o ambulanţă. Aceştia au observat un detaliu înfiorător, ce avea să fie explicat după efectuarea autopsiei.

”În timp ce martorul discuta cu dispecerul, a observat-o pe victimă, cum venea încet spre el, iar aceasta avea un sân de aproximativ 4 ori mai mare decât celălalt (ulterior, cu ocazia efectuării autopsiei, s-a constatat că, în fapt, victima avea plămânul perforat ca urmare a deplasării coastelor fracturate)”, explică procurorul de caz.

Nedelcu Iancu s-a supărat pe vecinul lui care sunase la 112 pentru a chema ambulanţa şi i-a spus „te crezi salvatorul uliţei!”, deşi el ar fi trebuit să apeleze serviciul de urgenţă pentru a-şi salva mama după ceea ce îi făcuse. Bătrâna a fost transportată la spital, unde a fost operată de urgenţă, dar medicii nu i-au mai putut salva viaţa.   

”A recunoscut şi regretat comiterea faptei”

În faţa judecătorilor, bărbatul şi-a recunoscut fapta şi a cerut să fie judecat în procedura simplificată pentru a beneficia de o reducere a pedepsei. După ce a fost condamnat iniţial la 16 ani de închisoare, Curtea de Apel Galaţi i-a redus semnificativ pedeapsa pe motiv că individul nu a intenţionat să îşi omoare mama, chiar dacă a lovit-o cu sălbăticie.

”Deşi modalitatea în care a acţionat inculpatul, astfel cum rezultă din mijloacele de probă administrate în cauză şi cum a fost reţinută de instanţa de fond, exclude reţinerea vreunei circumstanţe atenuante în favoarea acestuia, tocmai datorită gravităţii faptei şi importanţei valorilor sociale lezate prin activitatea infracţională, împrejurările mai sus arătate, corelate cu faptul că inculpatul a acţionat cu intenţie indirectă, că a recunoscut şi regretat comiterea faptei, justifică aplicarea unei pedepse orientată către mediul special prevăzut de lege”, este concluzia instanţei.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Crimă ca în filmele de groază. Şi-a înjunghiat cumnatul în inimă şi l-a lovit pe fratele lui cu un târnăcop în cap

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările