Datoria uriaşă pe care Electrica Distribuţie o are către o primărie. Cazul va fi tranşat în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

Curtea de Conturi a descoperit, cu prilejul unui control, că Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord SA nu a plătit corect, timp de patru ani, impozitele datorate oraşului Galaţi.

SDEE Muntenia Nord SA (societatea deţinută de Electrica SA, companie la care statul român are 48,7% din acţiuni şi controlul managerial) a reuşit să acumuleze o datorie controversată, de aproape 25 de milioane lei (circa 5,2 milioane de euro), către oraşul Galaţi, după ce, timp de patru ani nu şi-a plătit impozitele locale aferente clădirilor.

Totul a ieşit la iveală în anul 2017, atunci când un control al Curţii de Conturi a stabilit existenţa unor nereguli serioase în ceea ce priveşte modul de calculare al impozitelor locale datorate de SDEE Muntenia Nord SA pentru perioada 2012-2015. Urmarea a fost că Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Galaţi a realizat o inspecţie fiscală amplă, prilej cu care a stabilit că municipalitatea are de încasat de la Electrica nu mai puţin de 24.831.293 lei, aproximativ o jumătate din sumă reprezentând majorări de întârziere.

Raportul a fost transmis companiei în decembrie 2019, prilej cu care Electrica SA (compania mamă, care deţine 99% din SDEE Muntenia Nord) a transmis, printr-un comunicat de presă, că va contesta decizia de impunere pe toate căile posibile. De altfel, procedura administrativă obişnuită a fost parcursă între timp, însă solicitările companiei de electricitate au fost respinse pe rând, aşa că litigiul a ajuns în instanţă.

Dosarul (cu numărul 263/42/2020) a fost înregistrat, pe 12 iunie 2020, pe rolul Curţii de Apel Ploieşti şi deocamdată nu a primit un prim termen, cauza fiind în faza preliminară. Reclamant este SDEE Muntenia Nord SA (care are sediul în Ploieşti), iar pârâţi sunt Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Galaţi şi, în calitate de organ de soluţionare a contestaţiilor, Primăria Galaţi. Compania contestă atât suma, cât şi modul de calcul al penalităţilor.

Cine controlează Electrica SA

Structura acţionariatului în Societatea Energetică Electrica SA este destul de frământată, sectorul privat având o pondere de 42,3% din totalul acţiunilor nominative cu drept de vot, la care se adaugă Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu o participaţie de 6,92%. Deşi deţine 48,78% din acţiuni, statul român are, de fapt, o influenţă semnificativă în guvernarea grupului, mai ales din cauza fragmentării acţionariatului privat.

Cei mai importanţi acţionari privaţi sunt Dedeman SRL, NN Group NV, Allianz-Ţiriac Pensii Private (care deţin, fiecare, între 5% si 10% din numărul total de acţiuni cu drept de vot), restul acţionarilor fiind persoane fizice şi juridice cu pondere mai mică.

Pe segmentul de distribuţie (cota de piaţă: 40,3%), Societatea Energetică Electrica SA controlează direct, în proporţie de 99,99%, societăţile de distribuţie a energiei electrice Muntenia Nord SA (15,19% din piaţă, 1,3 milioane consumatori), Transilvania Nord SA (cota din piaţă 11,86%, 1,28 milioane consumatori) şi Transilvania Sud SA (13,44% din piaţă, la 1,17 milioane consumatori). Filialele din distribuţie au deţineri încrucişate una la cealaltă, în cotă de 10% din acţiunile cu drept de vot. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite