Cum alegem ochelarii de soare potriviţi pentru şofat. Care sunt lentilele care îi expun pe şoferi riscului de a produce accidente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi şoferi îşi cumpără ochelari de soare la întâmplare, fără să se gândească că este posibil ca aceştia să nu fie potriviţi pentru condus. Purtaţi la volan, aceştia pot să pună în pericol viaţa şoferului şi a pasagerilor.

Alegerea perechii potrivite de ochelari de soare de către şoferi reduce semnificativ riscul producerii unor accidente rutiere. Sunt ochelari cu lentile care nu permit trecerea unei cantităţi suficiente de lumină prin ele, blocând astfel vederea. La fel de periculoase sunt şi lentilele colorate, care pot să schimbe nuanţele culorilor şi contrastul dintre ele. Mulţi conducători auto optează pentru ochelarii de soare cu lentile polarizate pentru că lentilele de acest gen reduc gradul de strălucire al suprafeţelor ude la contactul cu lumina.

”Astfel de ochelari sunt ideali atunci când şoseaua este udă şi reflectă lumina, pentru că şoferii sunt deranjaţi de acest fenomen, obosindu-le ochii. De asemenea, lentilele polarizate sunt recomandate pentru şofatul în condiţii de ceaţă pentru că ajută conducătorul auto să vadă mai bine conturul şi detaliile obiectelor”, explică Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi.

Şi lentilele graduale sunt foarte bune pentru ochii şoferilor, deoarece permit trecerea unei cantităţi suficiente de lumină spre ochi, astfel încât aceştia să aibă o vedere optimă la volan. Lentilele graduale nu modifică nuanţele culorilor, iar în partea de jos a lentilei, unde are o nuanţă mai deschisă, conducătorul auto poate observa mai bine bordul maşinii, în timp ce partea de sus a acesteia, care este mai închisă, protejează ochii şi oferă o bună vizibilitate la volan chiar în zilele când este soare puternic.

Lentilele care îşi schimbă culoarea la lumină, un pericol pentru şoferi

Lentilele heliomate, care îşi schimbă culoarea în funcţie de gradul de lumină la care sunt expuse, nu sunt recomandate şoferilor Parbrizul blochează până la 40% din razele ultraviolete ale soarelui şi întârzie astfel procesul prin care lentilele heliomate îşi schimbă culoarea sau chiar îl împiedică. Prin urmare, şoferii vor ajunge să conducă cu lentile care sunt prea închise sau prea deschise, în raport cu lumina soarelui.

Şi culoarea lentilelor de la ochelarii de soare poate influenţa şofatul. ”Culorile diferite care sunt folosite la fabricarea lentilelor pot influenţa gradul de lumină care ajunge la ochi, dar pot mări sau mişcora şi capacitatea unui şofer de a distinge culorile sau nivelul de contrast pe care ochiul îl percepe. Prin urmare, culoarea lentilelor poate influenţa capacitatea şoferului de a observa semnele de circulaţie, luminile semaforului sau potenţialele pericole care apar în trafic”, punctează Florin Marin Bogdan.

Mai multe studii ştiinţifice au ajuns la concluzia că lentilele roz, albastru sau verde nu trebuie purtate de conducătorii auto, pentru că există riscul ca aceştia să nu distingă roşul semaforului, ceea ce ar putea conduce la producerea unor accidente rutiere grave. Lentilele în culorile amintite trebuie să fie marcate ca sigure pentru condus, altfel recomandarea specialiştilor este să evitaţi achiziţionarea unor ochelari cu astfel de lentile.

”Lentilele ideale pentru condus sunt cele în nuanţe de gri sau maro, care să fie polarizate, pentru că sunt neutre şi nu afectează modul în care şoferii percep culorile din natură”, detaliază Florin Marin Bogdan.

Ce trebuie să iei în considerare când îţi alegi lentilele pentru ochelarii de soare

Când vă alegeţi lentilele pentru ochelarii de soare, este esenţial să luaţi în considerare şi gradul de intensitate al culorii. Aceasta se măsoară pe o scală de la 0 la 4 şi determină practic cantitatea de lumină care ajunge la ochi. ”Lentilele de tipul patru nu trebuie purtate niciodată la volan pentru că reduc concentrarea, produc somnolenţă şi pun conducătorii auto în pericol, dar lentilele de tip 0 sunt ideale pentru şofatul pe timp de noapte sau în zilele cu puţină lumină solară”, explică Florin Marin Bogdan.

Şi tipul ramelor de la ochelarii de soare  poate influenţa condusul. Astfel, ochelarii cu rame supradimensionate, preferate de mulţi tineri, pot constitui un pericol la volan pentru că pot compromite vederea periferică, mărind considerabil riscul producerii unor accidente rutiere. Şi ochelarii de tip aviator sunt populari în rândul şoferilor, dar aceştia nu împiedică vizibilitatea, deci sunt buni pentru şofat, cu precizarea că lentilele trebuie curbate puţin, astfel încât lumina să nu ajungă la ochi pe lângă ramă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite