Bărbatul din Tecuci, care a aruncat în aer bancomate din patru ţări şi a furat peste 700.000 de euro, a fost capturat. Cum acţiona

Bărbatul din Tecuci, care a aruncat în aer bancomate din patru ţări şi a furat peste 700.000 de euro, a fost capturat. Cum acţiona

Foto: arhivă Adevărul

Un bărbat în vârstă de 42 ani din Tecuci, urmărit internaţional pentru jafuri armate în serie, a fost prins de poliţiştii din Bihor şi urmează să fie predat autorităţilor din Belgia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Împreună cu alţi români, Fănică Pleşcan a aruncat în aer mai multe bancomate în şase oraşe din Belgia, dar şi în Germania, Luxemburg, Anglia şi Italia, valoarea pagubei depăşind 700.000 euro, numai în cazul băncilor belgiene, susţin surse din rândul anchetatorilor belgieni.

Potrivit informaţiilor comunicate de autorităţile judiciare belgiene, în urma cercetărilor desfăşurate, gruparea de hoţi era formată din mai mulţi români, trei fiind deja identificaţi: Robert Marius Neagu şi Nicuşor Cătălin Spânu, arestaţi deja pe teritoriul Belgiei, respectiv Fănică Pleşcan, cel din urmă dat în urmărire internaţională în vara acestui an.

Cei trei sunt acuzaţi că, începând din octombrie 2019, au comis 6 spargeri armate în localităţile Herselt, Arlon, Stabroek, Essen şi Sint-Niklaas, folosind acelaşi mod de operare: introducând dispozitive explozibile în fanta bancomatului, care apoi era detonat, pentru a fura sumele aflate în cutia de valori (metoda Pizza).

Hoţii făceau naveta

Hoţii, au mai arătat procurorii belgieni, făceau naveta între Germania şi Belgia cu un autoturism Mercedes GLC deţinut de Neagu şi sunt bănuiţi de comiterea unor spargeri similare în Germania, Luxemburg, Anglia şi Italia, notează presa din Bihor.

Infractorii au fost identificaţi foarte greu de poliţiştii din Belgia şi Germania, pentru că dădeau loviturile mascaţi şi cu mănuşi pe mână, iar maşinile cu care se deplasau la bancomatele vizate le parcau la distanţă. La unul dintre bancomatele detonate, însă, criminaliştii au găsit fragmente de amprente pe firul de legătură dintre explozibil şi detonator.

Amprentele erau ale lui Neagu, care figura deja în baza de date a poliţiştilor, pentru alte infracţiuni, iar din investigaţiile ulterioare s-a ajuns şi pe urmele lui Spânu şi Pleşcan, acesta din urmă fiind dat în urmărire internaţională.

Bărbatul a fost prins de poliţiştii din Tinca (Bihor). Fănică Pleşcan se afla într-un Audi cu numere străine, condus de un alt gălăţean, când un poliţist rutier le-a făcut semn să oprească pe o stradă din oraş, pentru un control de rutină.

Extrădat în Belgia

Şoferul nu a oprit, ci a demarat în trombă, maşina fiind urmărită apoi, dată în consemn în judeţul Bihor şi blocată în localitatea Tulca. Acolo, însă, poliţiştii au constatat că în incintă se afla doar şoferul, care a şi rămas astfel fără permis de conducere. Pasagerul din Audi, Fănică Pleşcan din Tecuci coborâse în Gurbediu, unde s-a ascuns într-un lan de porumb, acolo fiind şi capturat, după o urmărire de patru kilometri.

Când a fost prins, s-a legitimat cu o carte de identitate aparţinând altei persoane, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal şi pentru fals privind identitatea şi uz de fals. Fănică Pleşcan are un cazier judiciar bogat, multe fapte fiind comise cu violenţă, având condamnări începând din 1996, atât în România (Timişoara, Tecuci, Galaţi), cât şi în străinătate (în Belgia şi Italia). Pleşcan a fost arestat pentru 15 zile, de Curtea de Apel Oradea şi urmează să fie extrădat în Belgia.

Vă mai recomandăm şi:

UPDATE Bancomat aruncat în aer la Sinaia. Hoţii sunt căutaţi în pădure

Explozie la un bancomat din Constanţa. Poliţia a instituit filtre pentru prinderea hoţilor care au fugit cu banii

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările