Suspendat din funcţie la începutul lunii ianuarie, primarul comunei Reghiu s-a întors în post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răduţă Macovei, primarul din comuna Reghiu
Răduţă Macovei, primarul din comuna Reghiu

După ce Curtea de Apel Galaţi i-a dat câştig de cauză Prefecturii Vrancea şi i-a respins lui Răduţă Macovei, primarul comunei vrâncene Reghiu, solicitarea de suspendare a ordinului prefectului de încetare a mandatului înainte de termen, Tribunalul Vrancea i-a admis cererea de anulare a respectivului act administrativ.

Răduţă Macovei, primarul comunei Reghiu, a rămas la începutul lunii ianuarie fără mandatul de edil, în urma unei decizii a magistraţilor de la Curtea de Apel Galaţi. 

Judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi ua admis definitiv recursul formulat în dosarul în care Tribunalul Vrancea anulase ordinul de încetare a mandatului primarului PSD Răduţă Macovei, ordin emis de Instituţia Prefectului Vrancea.

Pe 30 ianuarie însă, Răduţă Macovei a obţinut la Tribunalul Vrancea o victorie nesperată, magistraţii anulând Ordinul Prefectului prin care s-a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului de primar al comunei Reghiu.

Decizia definitivă şi irevocabilă i-a permis lui Răduţă Macovei să revină în funcţie. Prefectul recunoaşte că nu se aştepta la o astfel dedecizie din partea judecătorilor vrânceni.

"Trebuie să vedem motivarea instanţei, să vedem ce s-a invocat. Ceea ce era de făcut din punctul nostru de vedere s-a făcut, dar nu se mai poate întâmpla nimic. Ordinul de suspendare din funcţie l-am dar în baza referatului făcut de secretarul comunei, aşa cum spune legea", ne-a declarat sorin Hornea, prefectul judeţului Vrancea.

Răduţă Macovei, primarul din Reghiu, nu a fost de găsit telefonic.

Trebuie menţionat că în vara anului 2017, primarul PSD a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, pentru un caz tipic de conflict de interese comis în timpul mandatului, între anii 2012 şi 2014.

Mai exact, firma sa cu specific forestier a beneficiat de contracte cu instituţia pe care o conduce. În soluţia judecătorilor au fost reţinute şi pedepse accesorii şi complementare pentru edil, precum „interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat”.

Cel care a făcut plângere la Parchet să-l cerceteze pe primarul condamnat este Neculai Nemuţ, consilier local PNL la Reghiu, care a invocat o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care precizează că edilii condamnaţi cu suspendare îşi pierd automat mandatul.

Ce spune Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat în data de 8 iunie decizia nr. 18/2015, cu privire strict la primarii condamnaţi cu suspendare.

Dacă până atunci, în cazul condamnărilor cu suspendare primarii îşi continuau mandatul nestingheriţi, prin această decizie lucrurile s-au schimbat şi mulţi primari au rămas fără mandat. Aşa s-a întâmplat la Oneşti, cu primarul Laurenţiu Neghină.

Potrivit Deciziei, „Dispoziţiile art. 15, alin. (2), lit.e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81-82, respectiv cu executarea în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în decizia 18/2015.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite