Primul spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, construit din donaţii, finalizat anul acesta VIDEO
0Peste 300.000 de români sunt implicaţi în acest proiect de anvergură derulat de Asociaţiei "Dăruieşte Viaţă", un ONG care îşi propune să reformeze din temelii sistemul medical românesc.
Iniţiatorii Asociaţiei Dăruieşte Viaţă estimează că vor finaliza construcţia primului spital de oncologie şi radioterapie pediatrică din România, de la Spitalul Marie Curie, spre finalul acestui an iar acesta să de vină funcţional de anul viitor.
Prezentă la Focşani, la o întâlnire pe teme motivaţionale cu adolescenţii participanţi la Festivalul de book-trailere "Boovie", Carmen Uscatu, una dintre cele două fondatoare ale Asociaţiei a vorbit şi despre cel mai mare proiect de construire a unui spital din donaţii, dar şi despre planuri viitoare, cum ar fi reconstrucţia de la zero şi a Spitalul Marie Curie.
„Proiectul spitalului a crescut la o clădire de nouă niveluri, de 12.000 mp. Acum e ridicată, spre finalul anului sperăm să fie încheiată construcţia, amenajarea şi dotarea cu echipament. Acum lucrăm la un master plan cu consultanţi din străinătate să gândim un model de spital aşa cum există în vest. Suntem cu 20 de ani în urmă şi sperăm să schimbăm modul cum este abordat tratamentul unui pacient. Acesta este un proiect pe următorii zece ani”, a spus Carmen Uscatu.
VIDEO: Boovie
Carmen Uscatu, fondatoare Asociaţia "Dăruieşte Viaţă"
Spitalul de oncologie şi radioterapie pediatrică va avea 185 de paturi de oncologie, chirurgie, neurochirurgie, hemato-oncologie, ambulator şi radioterapie pediatrică.
Acesta a fost construit doar din donaţii venite de la companii private şi de la persoanele fizice, prin campania de sms începătă acum mai mulţi ani.
„Din campania de sms la numărul 8865, cu mesajul spital, în care dai 4 euro pe lună, am strâns zece milioane de euro. De aici vine puterea, de la voi. Sunt peste 300.000 de oameni implicaţi în proiectul acesta, este un proiect de ţară. Noi aşa îi zicem şi credem că de aici vine puterea, pentru că este într-adevăr o mare putere să ai în spate atâţia oameni care cred în tine. E şi o mare apăsare, e şi o mare provocare. De fiecare dintre noi depinde să schimbăm ceva. Suntem o rotiţă într-un mecanism care nu funcţionează dacă nu mişcăm acea rotiţă", a mai spus Carmen Uscatu.
Vă mai recomandăm:
„Omul anului 2018“. Cum au ajuns două mame să strângă 10 milioane de euro pentru un spital VIDEO