PORTRET: Cornel Noană, un profesor norocos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 22 de ani şi-a legat numele de Colegiul Naţional „Unirea", contribuind decisiv la prestigiul unităţii de învăţământ.

Cornel Noană spune că a fost un copil precoce, pasiunea pentru matematică fiindu-i transmisă de bunicul său, meşter tâmplar, care l-a învăţat de la vârsta de cinci ani să socotească şi tabla înmulţirii şi împărţirii.

Mărturiseşte că era bun la învăţătură, chiar dacă în ciclul primar a schimbat şcolile precum şosetele.

„Părinţii mei lucrau pe şantier şi ne mutam tot timpul dintr-un oraş în altul. Aşa că primele patru clase le-am făcut în şapte locuri diferite, dintre care patru la învăţământul simultan. Nu ştiu dacă am avut chemare către matematică, dar am muncit foarte mult", povesteşte profesorul.

Iar cum după muncă vine şi răsplata, elevul de atunci Cornel Noană se poate lăuda cu premii naţionale câştigate la olimpiadele de matematică.

„Am vrut tot timpul să mă fac profesor de matematică şi la facultate m-am dus împotriva voinţei părinţilor mei, care ţineau să mă fac inginer, din motive materiale, pentru că în vremurile acelea un inginer obţinea uşor o casă şi alte avantaje. Am ţinut-o pe-a mea şi m-am făcut profesor".

22 de ani la catedră

După facultate a primit repartiţie la Vaslui, iar după şase ani s-a mutat definitiv la Focşani, ca profesor la Colegiul Naţional „Unirea", unde activează de 22 de ani neîntrerupţi.

În 1990 a fost primul director din judeţ ales de colectivul de cadre didactice din Vrancea, la vârsta de 32 de ani.

„A însemnat un cec în alb pe care mi l-a acordat colegul meu Dan Popoiu. El ar fi trebuit să fie director, dar m-a recomandat pe mine. Sunt un om norocos, în primul rând pentru familia pe care o am şi apoi pentru cealaltă familie, de la şcoală, pentru şansa de a lucra cu elevi şi cu profesori de excepţie. Atunci când voi ieşi la pensie o să spun că sunt norocos şi pentru că m-am făcut profesor de matematică. Nu pot s-o spun acum pentru că am nişte dubii în legătură cu condiţia dascălului din ziua de astăzi", încheie Cornel Noană.

Ce rezultate aţi avut ca profesor?

Rezultatele elevilor pe care i-am pregătit sunt multe şi foarte bune. Sunt însă câţiva elevi exponenţiali pe care vreau să-i amintesc. Mă refer la Virgil Petrea, distins cu medalie de aur la Olimpiada internaţională de matematică, la fraţii Traian şi Virgil Şerbănuţă, unul matematician, altul informatician, la Alina Chipăilă, Adina Racoviceanu, Monica Olaru, Laura Ionescu, toţi exemple de reuşită în viaţă.

În afară de matematică, mai aveţi şi alte pasiuni?

De câte ori reuşesc, îmi fac timp pentru lectură şi pentru sport. Sunt un sportiv prin excelenţă.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite