Corpul de Control al primarului din Focşani, reclamat că îşi depăşeşte atribuţiile. „Nu este organ fiscal“

Corpul de Control al primarului din Focşani, reclamat că îşi depăşeşte atribuţiile. „Nu este organ fiscal“

Primăria Focşani FOTO: Ştefan Borcea

Auditul făcut de inspectorii Camerei de Conturi la Primăria municipiului Focşani a arătat că serviciul funcţionează în baza unui regulament care nici măcar nu a fost supus aprobării Consiliului Local, aşa cum spune legea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Camera de Conturi Vrancea a încheiat recent un audit la Primăria Focşani, ocazie cu care a descoperit o serie de nereguli în mai multe compartimente ale municipalităţii. Una dintre ele la modul cum funcţionează Corpul de Control al primarului municipiului Focşani, serviciu creat cu mari discuţii în anul 2017, despre care instituţia care a efectuat auditul spune că îşi depăşeşte de multe ori atribuţiile.

Potrivit Camerei de Conturi, activitatea acestui serviciu este reglementată printr-un regulament de organizare şi funcţionare care nu a fost aprobat de către Consiliul Local.

Corpul de Control al primarului Cristi Misăilă are 13 posturi, deşi iniţial au fost create 19 funcţii şi are mai multe compartimente funcţionale: învăţământ, cultură, sport şi tineret, servicii publice, controale asociaţii de proprietari, protecţie civilă şi control fiscal-înlesnire.

Regulamentul de funcţionare care nu a fost supus aprobării  Consiliului Local reglementează atribuţiile compartimentului de control fiscal-înlesnire, în sensul că examinează documentele aflate în dosarul fiscal al contribuabilului, evaluează informaţiile fiscale, verifică acei contribuabili supuşi controlului fiscal.

„Cu referire la funcţionarea acestei structuri de control, în baza atribuţiilor reglementate prin Regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Focşani, raportat la prevederile Codului de procedură fiscală, cu privire la competenţele de exercitare a activităţii de inspecţie fiscală, reiese faptul că, deşi acesta nu are calitatea de organ fiscal local, a organizat şi efectuat activităţi de inspecţie fiscală, fără a avea competenţa necesară”, se arată în concluziile raportului Camerei de Conturi.

Asta în condiţiile în care la nivelul Primăriei Focşani organul fiscal definit de codul de procedură fiscală ca structură de specialitate cu atribuţii de administrare a creanţelor fiscale este Serviciul de Impozite şi Taxe Locale din cadrul Direcţiei Economice.

Din informaţiile cuprinse în raport, au fost încălcate atât legea administraţiei publice locale, cât şi Codul de Procedură Fiscală.

„Desfăşurarea la nivelul UATM Focşani a unor activităţi, prin intermediul unei structuri din cadrul aparatului propriu al primarului, a căror funcţionare nu este reglementată conform legii, are drept consecinţă exercitarea în mod defectuos a controlului intern managerial cu privire la activitatea de administrare a creanţelor bugetare”, mai spun inspectorii Camerei de Conturi Vrancea.

Raportul s-a lăsat şi cu măsuri pe care trebuie să le ducă la îndeplinire Primăria Focşani, şi anume să supună spre aprobarea Consiliului Local Regulamentul de organizare şi funcţionare al aparatului de specialitate al Primarului şi să se organizeze activitatea de inspecţie fiscală în limita competenţelor prevăzute de lege.

Anul trecut, Marian Lungu, şeful Corpului de control al primarului Focşaniului Cristi Misăilă, a fost găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit ANI, Lungu s-a aflat în afara legii în perioada 15 noiembrie 2016 – 15 mai 2017, când a exercitat simultan funcţia publică de consilier superior în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi şi funcţia contractuală de conducere (director) în cadrul Primăriei municipiului Focşani, Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice Focşani.

Marian Lungu a fost şeful Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea până în anul 2016, când a fost demis după ce a fost găsit băut la volan la prima oră a dimineţii.

Vă mai recomandăm:

Cine este noul şef al Corpului de Control al primarului din Focşani: un fost şef al Fiscului dat afară pentru probleme grave cu alcoolul

Şeful Corpului de Control al primarului Focşaniului, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările