Convenţia matrimonială şi divorţul, prezentate azi la Tribunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prezentarea a fost făcută de judecătorul Romică Holbea
Prezentarea a fost făcută de judecătorul Romică Holbea

În pregătirea introducerii Noului Cod Civil, reprezentanţii Tribunalului Vrancea au organizat azi o întâlnire în care au prezentat ce înseamnă convenţia matrimonială şi ce s-a schimbat în procedura de divorţ.

Intrarea în vigoare a noului Cod Civil de la 1 octombrie vine cu mai multe modificări pe care reprezentanţii Tribunalului Vrancea s-au decis să le prezinte pe înţelesul tuturor.

Azi, judecătorul Romică Holbea, de la secţia Civilă, a prezentat o instituţie nou apărută în codul civil, respectiv convenţia matrimonială precum şi ce schimbări au fost operate în materia divorţului. Privitor la convenţia matrimonială, cunoscut mai mult sub forma contractului prenupţial, magistratul a explicat că până în prezent exista un singur regim matrimonial, respectiv cel comunităţii legale.

Noul Cod introduce posibilitate ca soţii să aleagă între trei regimuri matrimoniale, cel al comunităţii legale, al separaţiei de bunuri sau al comunităţii convenţionale. Convenţia matrimonială se încheie în formă autentică la notariat iar documentul este apoi înscris într-un dosar al regimurilor matrimoniale. Tot ca element de noutate, în cadrul convenţiei matrimoniale se poate stipula o clauza de preciput, prin care soţul supravieţuitor poate beneficia de anumite bunuri înainte de partajul succesoral al moştenirii.


Partenerul infidel este bun de plata despăgubirilor
În materia divorţului, o modificare importantă indicată de magistratul Romică Holbea este faptul că, începând cu 1 octombrie, căsătoria se poate desface şi din vina reclamantului care este culpabil de desfacerea căsătoriei, lucru care până acum nu era posibil, acţiunea fiind respinsă de instanţă.

Mai mult, desfacerea căsătoriei se poate face atât la instanţă cât şi la notar sau la ofiţerul de stare civilă. Important de reţinut este că, în cazul în care divorţul este pronunţat din vina exclusivă a unui dintre soţi, partenerul care dovedeăşe cu probe acest lucru poate solicita despăgubiri.

În cazul în care căsătoria a durat mai mult de 20 de ani iar divorţul a fost pronunţat din culpa exclusivă a unuia dintre parteneri, celălalt poate solicita de asemenea o prestaţie materială care poartă denumirea de prestaţie compensatorie.

Întâlnirea a fost prima din seria celor patru pe care reprezentanţii Tribunalului le propun pentru explicarea Noului Cod Civil.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite