Craiova / Medic român, despre şpagă: "Bolnavul ne îmbie să luăm mită, pentru că întinde plicul cu bani, ca să fie primul servit"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 70% dintre bolnavi dau şpagă în spitale, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei. Doctorii şi pacienţii aruncă vina unii pe alţii pentru această situaţie.

Specialiştii din sănătate susţin că vina pentru corupţia din sistemul sanitar o poartă asiguraţii care vin la spitalul cu tot felul de atenţii, de la banalul buchet cu flori, la pachetul de cafea sau o sumă de bani, pentru a avea întâietate la consultaţii. "Bolnavul ne îmbie să luăm mită, pentru că întinde plicul cu bani, ca să fie primul servit. Noi nu i-am accepta, dacă ei nu ne-ar da. Într-adevăr, sunt şi medici care cer bani înainte de intervenţie, dar marea majoritate a cadrelor iau bani pentru că li se dau, pur şi simplu. În situaţia actuală de criză, foarte puţini îi refuză. Şi, cu salariile astea mici, e de înţeles comportamentul lor", a declarat Irina M., medic în Craiova.

Bolnavii spun că la Spitalul Nr 1 încă se practică şpaga.

image

"Pacientul dă banul ca să intre primul în cabinet"

Aceasta a analizat comportamentul bolnavilor înstăriţi care, prin atitudinea lor, i-ar dezavantaja pe săraci. "La o privire mai atentă, se observă că pacientul plăteşte ca să intre primul în cabinet, să fie înainte tratat şi să plece mai repede acasă, chiar dacă starea lui nu e aşa de gravă şi altcineva, cu o afecţiune severă, aşteaptă la rând. Nu-l intereseazaă. El vrea să fie îngrijit în câteva clipe, să nu piardă timpul", a completat medicul. 

"Am luat şpagă. Recunosc"

Alin R., medic rezident, spune că salarizarea este principala cauză pentru care acceptă plicul cu bani, într-un spital de stat:  "Am luat şpagă. Recunosc. Dar niciodată nu am condiţionat actul medical. Nici nu aş putea face asta vreodată. Însă, la un salariu de 1.500 de lei, în condiţiile în care am o vechime de peste zece ani, nu mi se pare normal. Sistemul mă determină să fac asta. Şi mă doare, îmi e ruşine că trebuie să mă umilesc, să închid ochii, când bolnavul îmi bagă şpaga în buzunar"

Plimbată cu targa printre secţii

Pe de altă parte, bolnavii spun că, dacă nu înmânează obişnuita atenţie înainte de internare, ajung să zacă pe patul de spital, fără ca vreun angajat să-i bage în seamă. Oltenii spun că situaţia este dramatică până şi în Secţia de Terapie Intensivă a celui mai mare spital din regiunea de sud a ţării, unde bunăvoinţa asistentelor şi infirmierelor ar fi cumpărată cu câţiva lei.

"Banul e la putere"

Mihai Encu (65 de ani), din Craiova, a ajuns în această săptămână cu soţia la Spitalul Nr. 1, în stare critică, aceasta suferind de ciroză hepatică. După ce femeia a fost plimbată dintr-o secţie într-alta, pentru că doctorii nu ar fi avut materiale sanitare să o trateze, soţul acesteia a ajuns la o concluzie: "Banul e la putere. Nevasta a trecut prin Unitatea de Primiri Urgenţe, însă nu i s-a făcut paracenteză, adică nu i s-a eliminat lichidul din ficat, pentru că doctorii nu ar fi avut cu ce. Au trimis-o la Reanimare. Nimeni nu s-a uitat la ea. Într-adevăr, nu le-am dat bani, pentru că nu am avut la mine, la acel moment. Până nu am făcut scandal, nu s-a rezolvat nimic", a spus Mihai Encu, din Craiova (foto jos)

.

image

Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla cum explică psihologii fenomenul şpăgii şi cine ar fi vinovaţi pentru această situaţie.

Un sondaj realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei arată că principalii vinovaţi pentru corupţia din spitale sunt pacienţii care dau şpagă cadrelor medicale, dar şi medicii care primesc „atenţii“. Sondajul a fost realizat în perioada 8 – 19 aprilie, pe un eşantion de 1.042 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România.

Află de AICI cu ce probleme se confruntă sistemul de sănătate din România:

Doctorii de la Urgenţă nu au calmante şi seringi ca să trateze bolnavii

Bebeluşii din Oltenia sunt sufocaţi pe patul de spital. Specialiştii spun că sunt în pericol să se infecteze

Citeşte AICI cum reuşesc medicii să supravieţuiască în România:

"Îmi e ruşine că trebuie să închid ochii, când bolnavul îmi bagă şpaga în buzunar "

"Nu ne mai judecaţi dacă moare un om în spital, că nu îl ucidem noi!"

Află de AICI povestea unui bolnav care a fost pus să-şi cumpere lama de bisturiu:

"Nu am avut bani să iau tot ce trebuie, pentru operaţie"

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite