Ce pedepse scandaloase au primit angajaţii de la Transfuzii Craiova care vindeau sânge la negru. „Din cauza lor au murit oameni. În ce lume trăim?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de Transfuzie Sanguină din Craiova, în momentul percheziţiilor FOTO Adevărul
Centrul de Transfuzie Sanguină din Craiova, în momentul percheziţiilor FOTO Adevărul

Magistraţii de la Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat definitiv în dosarul de corupţie de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Craiova.

Cei doi angajaţi care pretindeau 200 de lei pe punga cu sânge au fost condamnaţi la 3 ani cu suspendare şi lăsaţi să profeseze în continuare. Procurorii sunt indignaţi.

Asistentul Cristian Cosmin Magaon şi registratorul Mihaela Oprişan , ambii angajaţi ai Centrului de Transfuzie Sanguină din Craiova, au fost arestaţi în martie 2017 pentru luare de mită în formă continuată. Procurorii strânseseră împotriva lor numeroase dovezi care demonstrau că cei doi nu dădeau sânge decât dacă aparţinătorii bolnavilor băgau mâna în buzunar. 

„Profitând de starea de disperare şi derută a rudelor care ar da orice în schimbul obţinerii sângelui necesar salvării bolnavului, discuţia era condusă în aşa manieră încât aparţinătorul trăgea singur concluzia că, în schimbul unor sume de bani, pacientul poate beneficia de sângele necesar, acest lucru fiind facilitat, bineînţeles, de faptul că aparţinătorii pacienţilor erau într-o situaţie disperată, determinată de starea gravă a rudelor lor internate“, au arătat procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. în rechizitoriul întocmit.

Magaon şi Oprişan au acceptat diverse sume de bani de la patru poliţişti sub acoperire care au pretins că au nevoie de sânge pentru rudele lor.

"Poliţist sub acoperire: E pozitiv. E de-ăla pozitiv.

Cosmin Magaon: AB4?

I.: AB4, da. Mihai o cheamă. La…

C.M.: La ce spital e?

I.: Pansela, la Chirurgie …

C.M.: Pansela?

I.: Da, o operează jos.

C.M.: La numărul 1, aici?

I.: Da.

C.M.: Aşa şi cum… A2 pozitiv? AB4?

I.: AB4, AB4!

C.M.: Gata!

I.: Şi e de-aia pozitivă…

C.M.: Aşa şi…

I.: E bine două bastoane?

C.M.: Da, da!", se arată în acelaşi rechizitoriu.

Bolnavii ai căror apartinatori nu plăteau, nu primeau un strop de sânge. Procurorii au arătat ca modul de operare al celor doi a dus inclusiv la moartea unor oameni. De exemplu, fiica unui pacient internat la Oncologie a adus prieteni sa doneze sânge pentru tatăl sau care avea nevoie de transfuzii, omul n-a primit nimic şi a doua zi a murit.

Primii care s-au pronunţat în acest caz au fost magistraţii de la Tribunalul Dolj. Aceştia i-au condamnat pe cei doi angajaţi la trei ani de închisoare cu suspendare şi le-a interzis dreptul de a mai exercita profesia de asistent medical generalist. Atât procurorii, cât şi inculpaţii au atacat sentinţa. Procurorii au cerut pedeapsa cu executare, iar inculpaţii, bineînţeles, au cerut achitarea şi să-şi poată relua munca.

Magistratii de la Curtea de Apel Craiova au respins, însă, marţi, 17 decembrie, apelul procurorilor şi, în schimb, au admis în parte acţiunea inculpaţilor. Mai exact, magistraţii au menţinut condamnarea cu suspendare dispusă de Tribunalul Dolj, dar au dispus ca cei doi angajaţi care vindeau sânge sa poată profesa în continuare. "O sentinţă controversată. S-a muncit enorm în acest dosar. Din cauza lor au murit oameni, în ce lume trăim? Cum să îi laşi liberi, au stat câteva luni arestaţi la domiciliu, iar acum se pot întoarce la muncă? Este revoltător.", au declarat mai mulţi procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite