Radu Mazăre, în conflict de interese. Primarul Constanţei a acordat contracte partenerului Sorin Strutinsky. ANI sesizează DNA

Radu Mazăre, în conflict de interese. Primarul Constanţei a acordat contracte partenerului Sorin Strutinsky. ANI sesizează DNA

Radu Mazăre Foto Adrian Boioglu

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la posibila săvârşire de către Radu Mazăre, primarul Constanţei, a infracţiunii de conflict de interese.

Ştiri pe aceeaşi temă

În calitate de reprezentant al municipiului Constanţa, Mazăre a semnat cinci contracte şi un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanţa şi două societăţi comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Sorin Gabriel Strutinsky, cu care Radu Mazăre se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale.

Redăm comunicatul Agenţiei Naţionale de Intergritate remis lunik, 8 decembrie:

„Mai mult, în calitatea sa de primar, RADU ŞTEFAN MAZĂRE a aprobat, în urma procedurii de selecţie a ofertelor, raportul de atribuire a contractului de finanţare din fonduri nerambursabile necesare susţinerii spectacolelor ce au fost organizate cu ocazia Evenimentului „Sărbători de Iarnă - Orăşelul Copiilor 2013”, încheiat între Primăria Municipiului Constanţa şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., societate care îl are ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care RADU ŞTEFAN MAZĂRE se află în relaţii comerciale în alte opt societăţi comerciale.

Valoarea totală a contractelor acordate celor două societăţi comerciale este de 20.621.572, 49 Lei, fără TVA (aprox. 4.582.571 Euro). Astfel, RADU ŞTEFAN MAZĂRE a încălcat dispoziţiile art. 301 din Codul Penal al României, coroborate cu prevederile art. 12, lit. b) din Legea 78/2000.

Potrivit art. 301 din Codul Penal al României, „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial [...] pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. De asemenea, potrivit art. 12, lit. b) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare“

Vă mai recomandăm

Radu Mazăre, despre declararea neconstituţională a controlului judiciar: „Este o decizie corectă“

FOTO Mazăre, fasole, cârnaţi şi lăutari - meniul de 1 Decembrie al săracilor şi pensionarilor din Constanţa

  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările