Pompierul-erou, înmormântat cu onoruri militare. Numele sublocotenentului Marius Daniel Fripis va fi dat Detaşamentului ISU Constanţa Oraş

Pompierul-erou, înmormântat cu onoruri militare. Numele sublocotenentului Marius Daniel Fripis va fi dat Detaşamentului ISU Constanţa Oraş

Onoruri militare pentru pompierul-erou Marius Daniel Fripis Foto S,I.

Pompierul-erou Marius Daniel Fripis (42 ani) a fost înmormântat marţi la Constanţa cu onoruri militare. Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem cu ordinul Bărbăţie şi Credinţă. Distincţiile i-au fost înmânate fiului Sebastian (19 ani) şi soţiei Betty Fripis, fostă ziaristă la „Adevărul“. În memoria sa, detaşamentul ISU Constanţa Oraş va purta numele sublocotenentului Marius Daniel Fripis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pompierul-erou Marius Daniel Fripis (42 ani) a fost înmormântat marţi, 1 septembrie, la Constanţa cu onoruri militare. Slujba religioasă a fost oficiată de arhiepiscopul Teodosie al Tomisului, alături de un sobor de preoţi, la Catedrala Sfinţii Petru şi Pavel. Secretarul de stat MAI Raed Arafat a dat citire ordinului de înaintare în grad de sublocotenent a lui Daniel Fripis, care a lăsat în urmă o familie devastată.

Pompierul a mers sâmbătă dimineaţa la o intervenţie la o gospodărie din Constanţa, unde o butelie GPL abia montată luase foc. Proprietarul o scosese în curte, după colţul casei şi pusese pături pe ea pentru a înăbuşi flacăra. Fiind comandant de echipaj, Daniel Fripis a fost primul care a pătruns în curte şi exact în momentul în care a ajuns lângă butelie, aceasta i-a explodat în faţă. Colegul care era cu un pas în urma sa a scăpat cu viaţă pentru că nu apucase să treacă de colţul casei. Daniel a murit pe loc.

Un pompier a relatat una dintre primele misiuni la care a făcut echipă cu Daniel Fripis. În Piaţa Ovidiu, muncitorii turnaseră asfalt peste o gură de canalizare, fără să se asigure că nimeni nu mai este înăuntru. Ţipetele disperate ale celui prins înăuntru au fost auzite într-un târziu de nişte taximetrişti, care au chemat pompierii. Aceştia au decupat asfaltul, cât să se strecoare în subteran. Daniel a fost cel care a intrat acolo, să-l scoată afară la viaţă pe captiv. „Nu voi uita niciodată privirea celui salvat“, a declarat colegul lui Daniel Fripis.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem cu ordinul Bărbăţie şi Credinţă. Distincţiile le-au fost înmânate fiului Sebastian (19 ani) şi soţiei pompierului-erou, Betty Fripis, fostă ziaristă la „Adevărul“. În memoria sa, Detaşamentul ISU Constanţa Oraş va purta numele sublocotenentului Marius Daniel Fripis.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Constanţa a trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie în urma apelului venit la ora 11.26, prin 112, de pe strada Tabla Buţii.

La intrarea în gospodărie, pompierii au mers în spatele casei, acolo unde se afla butelia. În momentul în care primul pompier, şeful echipajului de intervenţie, a intrat în incintă să vadă ce s-a întâmplat, butelia a explodat. Acesta a fost rănit grav la cap, iar rănile i-au fost fatale.

Pompierul avea 42 ani şi era unul dintre cei mai buni salvatori ISU. Era tatăl unui băiat de 19 ani, proaspăt student la Universitatea Maritimă Constanţa.

Numele pompierului-erou este Dan Fripis, el fiind soţul ziaristei Betty Fripis, care a făcut parte din echipa de la Constanţa a ziarului „Adevărul“, iar actualmente este avocat în Baroul Constanţa.

ISU Dobrogea a arborat pe pagina sa de Facebook un semn de doliu, în memoria pompierului-erou Dan Fripis, şeful echipajului de intervenţie. Catafalcul va fi depus la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, iar înmormântarea va fi marţi, 1 septembrie. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Condoleanţe familiei îndoliate!

ULTIMA MISIUNE

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea Constanţa a dat publicităţii un comunicat în care arată cum s-a întâmplat tragedia.

„Astăzi, 29 august, în jurul orei 11.26, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa a fost anunţat telefonic, prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, asupra faptului că în curtea unei locuinţe din municipiul Constanţa a izbucnit un incendiu, la o butelie GPL.

Imediat, la locul evenimentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentul de Pompieri Constanţa Oraş, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă, încadrată cu şase pompieri.

În timpul misiunii de recunoaştere efectuată la faţa locului, butelia a explodat, comandantul echipajului de intervenţie suferind leziuni grave la nivelul feţei.

În urma evaluării de specialitate, medicul de pe ambulanţa sosită prima la locul intervenţiei a constatat că subofiţerul prezenta leziuni incompatibile cu viaţa.

Plutonierul adjutant Marius Daniel FRIPIS, în vârstă de 42 de ani, a pierdut lupta cu viaţa, la datorie.

În acest moment, din ordinul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, colonel dr. Nicolae CORNEA, o echipă de specialişti se află la Constanţa pentru efectuarea cercetărilor privind cauzele şi împrejurările care au determinat producerea acestui eveniment nefericit.

Încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, Detaşamentul de pompieri Constanţa Oraş, încă din 2006, în funcţia de comandant de echipaj, colegul nostru a rămas devotat Armei în tot acest timp, participând la numeroase misiuni în care şi-a smuls semenii din ghearele morţii.

Cu trăsături alese de caracter, subofiţerul şi-a pus timp de nouă ani priceperea şi puterea în sprijinul celor aflaţi în dificultate, remarcându-se prin tenacitate şi profesionalism la misiunile complexe la care a participat, umăr la umăr, alături de coechipierii săi.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pierdut un bun profesionist, cu adevărate calităţi de salvator confirmate de pregătirea dovedită în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Rămas bun, drag camarad, vei rămâne mereu în sufletele noastre!“

 

IN MEMORIAM: Plutonier adjutant Fripis Daniel Marius

Sâmbătă, 29 august 2015, a încetat din viaţă, la vârsta de 42 de ani plutonier adjutant FRIPIS DANIEL MARIUS.

Născut la data de 09 mai 1973 în Constanţa, într-o familie de oameni gospodari, în mijlocul căreia a fost înconjurat de multă dragoste şi de la care a primit o bună educaţie, moştenind nu numai cinstea şi omenia, dar şi respectul pentru muncă.

Subofiţerul a fost încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa din anul 2006, din sursă externă, cu gradul de plutonier major, ocupând funcţia de comandant de echipaj în cadrul Detaşamentului de Pompieri Constanţa Oraş, funcţie pe care a deţinut-o până în prezent.

La data de 01 august 2013, plutonier major Fripis Daniel Marius a fost avansat, la termen, la gradul de plutonier adjutant.

Ca şi comandant de echipaj şi-a făcut cu cinste, pricepere şi devotament datoria şi a manifestat grijă faţă de colegii săi. Nu se pot uita calităţile sale de militar şi nici calităţile umane, apropierea de oameni, calmul cu care rezolva problemele apărute şi spiritul de solidaritate faţă de cei cu care a lucrat.

Puterea de muncă, pregătirea profesională şi nu în ultimul rând diplomaţia sa au contribuit la mersul bunul mers al intervenţiilor la care a participat de-a lungul carierei sale de pompier.

Cu profund respect, aducem omagiul nostru celui ce a fost plutonier adjutant Fripis Daniel Marius şi adresăm familiei îndurerate, sincere condoleanţe.

Dan Fripis, al doilea pompier-erou al Constanţei

Dan Fripis este al doilea pompier-erou al Constanţei. În urmă cu 8 ani, un alt pompier constănţean, Iulian Arusoaie (39 ani) murea la datorie, într-o intervenţie la un bloc de pe Bdul 1 Decembrie 1918.

La 7 septembrie 2007, la dispeceratul ISU a fost anunţat un incendiu. Două autospeciale au pornit spre bulevardul 1 Decembrie unde, din apartamentul unui locatar al blocului L 19 ieşeau nori groşi de fum. Ipo Şandor (65 de ani), aflat în stare de ebrietate, uitase mâncarea pe foc.

Fumul a alertat vecinii, care au anunţat pompierii. Pentru că locatarul nu a deschis uşa, echipa condusă de plutionierul-major Iulian Arusoaei (39 ani) a hotărât să intre în apartament coborând cu o coardă de salvare de la etajul şase la cinci. După câteva momente, s-a produs tragedia. Coarda s-a rupt şi pompierul s-a prăbuşit de la 20 de metri înălţime.

„Nu era pentru prima dată când cobora de la un etaj la altul"

Camelia Arusoaei (43 de ani), soţia sa, s-a resemnat cu faptul că soţul ei a plecat într-o bună dimineaţă de acasă şi s-a întors într-un sicriu. Câteva luni după tragedie, s-a dus la locul accidentului, a vorbit cu martorii, a întrebat specialişti în Protecţia muncii ca să afle cum a fost posibil să se rupă frânghia care ar fi trebuit să susţină 100 de kilograme.

Aceştia i-au explicat că, probabil frânghia, care este folosită şi de alpinişti, şi nu cedează, s-a frecat de un colţ tăios, cum ar fi gresia sau faianţa.

„Nu era pentru prima dată când cobora de la un etaj la altul. A coborât şi de la etajul zece la nouă şi a trecut dintr-un balcon în altul. Dacă este singurul vinovat a plătit. Dacă nu, Dumnezeu vede!", a spus soţia sa.

Soţia pompierului a încercat să stea de vorbă şi cu Ipo Şandor, însă şi la data vizitei lor bărbatul se afla în stare de ebrietate. „Nu am avut ce să vorbesc cu el", spune Camelia. Apoi, a urcat în apartamentul femeii de pe balconul căreia a coborât soţul.

Femeia i-a spus că îi vine greu să mai intre în camera de la balconul căreia a coborât Iulian. „Mai bine nu deschideam uşa şi nu-l lăsam pe omul ăsta să iasă pe geamul meu, dar au insistat vecinii", mărturiseşte femeia.

Iulian Arusoaei avea 12 ani de experienţă. El a fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.

Citiţi şi:

Pompier mort în misiune, la Constanţa. O butelie i-a explodat în faţă

Raed Arafat, controversă în moartea pompierului-erou Daniel Fripis decedat în explozia unei butelii: „Echipamentele ISU şi SMURD trebuie aduse la zi“

 

Imagini din aceeasi galerie
  • Sublocotenentul Marius Daniel Fripis, mort în misiune
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările