Misiune NATO supravegheată de nave şi aeronave ale Federaţiei Ruse. „Operaţiunile desfăşurate de noi sunt transparente”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO navy.ro
FOTO navy.ro

Fregata „Regele Ferdinand” şi Dragorul Maritim „Lt. Lupu Dinescu” au făcut parte din grupările navale NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) şi SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Counter-measures Group) care au desfăşurat la finalul lunii iulie, în bazinul Mării Negre, misiuni de supraveghere a traficului maritim.

Cea de-a treia participare a fregatei „Regele Ferdinand” în cadrul SNMG2, în acest an, s-a încheiat, navele grupării îndreptându-se spre strâmtoarea Bosfor, în timp ce nava românească a luat cap compas Portul Militar Constanţa, acolo unde va ajunge joi, 2 august.

 „Şi în această misiune, gruparea SNMG2 şi, implicit, fregata Regele Ferdinand s-au bucurat de atenţia navelor şi aeronavelor Federaţiei Ruse, care ne-au însoţit cvasipermanent sau au survolat de câteva ori”, se arată într-un comunicat al Forţelor Navale Române.

Comandantul Grupării Navale Permanente NATO, SNMG2, commodore Boudewijn Boots, a declarat  că „avem experienţă pe mare şi suntem în atenţia Federaţiei Ruse. Operaţiunile desfăşurate de noi, ca nave NATO, sunt transparente şi se desfăşoară conform regulilor internaţionale. Marea Neagră este importantă pentru noi şi în acest sens, prezenţa grupurilor NATO în zonă a crescut de la aproximativ 80 zile în 2017, la 120 zile în acest an”.

Ultimele zile de misiune au combinat serialele planificate de comanda grupării cu activităţile de mentenanţă pentru refacerea aspectului marinăresc al navei şi pregătirea acesteia pentru Ziua Marinei Române. Chiar dacă nu a fost ultima activitate desfăşurată de fregata Regele Ferdinand în cadrul grupării SNMG2, SAIL PAS-ul din seara zilei de 31 iulie, a fost, fără îndoială, ultima activitate de vizibilitate a navelor din grupare. Rând pe rând, fregatele Regele Ferdinand şi Fatih, au trecut pe lângă fregata De Ruyter, nava comandant a SNMG2, marinarii acordând-şi onorul (cu îmbinarea unor elemente populare) ca formă de respect pentru cele aproape 20 de zile de misiuni în comun. Misiunile cu navele din SNMG2 au inclus, apoi, exerciţii de căutare a submarinului turcesc şi misiuni ale elicopterului Puma Naval.

„Prima zi de august a adus trageri ale grupelor de boarding şi FOS, definitivarea programului de instruire al piloţilor pe elicopter şi ieşirea navei de sub comanda grupării SNMG2. Dacă primul exerciţiu la plecarea din Portul Militar Constanţa a fost unul de abandon al navei, ultimul exerciţiul al primei zile de august a fost tot cel de abandon, cu diferenţa că acesta a inclus şi partea de sărituri în apă în aşteptarea...plutelor de salvare”, se mai arată în comunicat.

Pe aceeaşi temă:

Grupare NATO, în Marea Neagră pentru exerciţii împotriva minelor marine, alături de Forţele Navale Române

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite