Mesajul unui coregraf de la un Teatru Naţional de Operă şi Balet: „Lucrăm în condiţii inumane…sala pute a mucegai”

Mesajul unui coregraf de la un Teatru Naţional de Operă şi Balet: „Lucrăm în condiţii inumane…sala pute a mucegai”

FOTO Călin Gavrilaş

Atât coregraful, cât şi managerul instituţiei dau vina pe ministrul Culturii pentru situaţia delicată în care se află, arătând că oraşul este la un pas să piardă acest Teatru Naţional de Operă şi Balet.

Horaţiu Cherecheş, coregraf al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, a postat pe contul său de Facebook un mesaj în care arată condiţiile în care trupa de balet a instituţiei lucrează. Nemulţumirea acestuia pleacă de la lipsa de asumare a rectificării bugetare de cei de la conducerea Ministerului Culturii.

„Din nefericire, se pare că viitorul acestei companii de balet, celebră atât în ţară cât şi în străinătate, stă în pixul unui ministru (George Ivaşcu) care nu îşi asumă rectificarea de buget pentru instituţiile de cultură”, scrie coregraful.

Mai departe, Horaţiu Cherecheş descrie modul în care trupa de balet funcţionează: „am apelat la dansatori extraordinari care au acceptat să facă artă pentru România, când ar fi putut să danseze pe bani mult mai mulţi în alte ţări din lume. Cum poţi să le spui că au venit în august şi probabil o să primească bani în noiembrie sau chiar în decembrie? Cine este de vina? Şi cine este de vină trebuie să îşi asume acest fapt! Noi facem (baletul) spectacole cu săli pline şi suntem puşi la "zid" că această companie de balet are prea mulţi colaboratori (12 angajaţi balerini români şi 25 de colaboratori în proporţie de 90 la sută străini....Japonia, Australia, Spania, Brazilia, Anglia, Italia, Franţa)”.

Cât despre condiţiile în care se desfăşoară repetiţiile, Cherecheş spune că sunt de neimaginat. „Eu ştiu un singur lucru, dacă această companie se desfiinţează o să aveţi pe vecie acestă mizerie. Precizez dragii mei....Lucrăm în condiţii inumane! Sală de balet (cea mai bună de altfel din Constanţa pentru profesionişti) pute… a mucegai şi în ea lucrează străinii menţionaţi mai sus alături de români. Mai nou fac şi pe portarul.......eu deschid, eu închid!”

Mesaje disperate vin şi din partea managerului Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Daniela Vlădescu.  

„Vă rog să cumpăraţi, fiecare dintre dumneavoastră, măcar un bilet de 15 lei la spectacolele noastre din lunile octombrie, noiembrie, decembrie. Nu ştiu şi nu vreau să cerşesc, dar este singura posibilitate ca oraşul Constanţa să nu piardă o instituţie de tradiţie a spectacolului muzical coregrafic şi să nu piardă şi dreptul la cultură”, scrie managerul TNOB pe contul său de Facebook.

Pe aceeaşi temă:

Daniela Vlădescu: „Cine are interesul ca un oraş de talia Constanţei să fie ţinut în ignoranţă?“ 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările