FOTO VIDEO Ce spun turiştii despre complexul lui Mazăre din Madagascar: „Patronul a ţipat la şofer de ni s-a făcut nouă jenă. S-a comportat oribil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mantasay Resort din Madagascar Sursa Booking/Tripadvisor/Facebook
Mantasay Resort din Madagascar Sursa Booking/Tripadvisor/Facebook

Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost condamnat în urmă cu o săptămână la 9 ani de închisoare cu executare în Dosarul retrocedărilor ilegale din Constanţa şi din Mamaia. El este plecat din ţară din decembrie 2017 şi trăieşte liniştit în Madagascar, unde şi-a construit din timp un complex de bungalow-uri pe malul Oceanului Indian, în Antsiranana.

Mazăre locuieşte acolo cu iubita sa, Roxana Mihalache, care conduce complexul turistic.

Pe booking.com sau pe tripadvisor.com, Mantasaly Resort, proprietatea lui Radu Mazăre, este apreciată cu note mari, fiind cotată cu 8,9 puncte (din 10) pe Booking şi cu 4,5 puncte (din 5) pe Tripadvisor.

Impresiile vizitatorilor care au călcat pragul fostului primar sunt de la „fabulos“ la „de evitat“.

Majoritatea, veniţi pentru practicarea sporturilor nautice, laudă amplasarea complexului, care a fost construit în cel mai bun loc pentru surfing şi kitesurfing. 

GALERIE FOTO DE PE PROPRIETATEA LUI RADU MAZĂRE DIN MADAGASCAR 

Cei care menţionează condiţiile de cazare sunt miraţi de felul în care confortul este stricat de proasta utilizare a resurselor: „Are apă caldă şi internet tot timpul, spre deosebire de alte locuri din Madagascar. Dar a fost extrem de dificil de reglat temperatura apei la duş. Prosoapele sunt dintr-o textură ciudată, aspră şi nu absorb apa. Lenjeria de pat este sărăcăcioasă. Am avut doar cearşafuri, nu şi pături. În sala de mese, muzică dance non-stop. Poate pentru mulţimea de surferi o fi plăcut. Mâncarea – am mâncat salată Cesar fără salată. Nu e o destinaţie bună pentru vegetarieni. Firele electrice sunt încrucişate şi am avut câteva şocuri electrice de am scăpat laptopul meu scump pe pardoseală. Electricianul m-a asigurat că dacă purtăm pantofi, nu ni se mai întâmplă nimic. Mi-a luat o oră să conving 4 membri ai personalului că este o situaţie periculoasă care trebuie remediată urgent“. 

Radu Mazăre în Madagascar

Alţii critică de-a dreptul facilităţile şi atitudinea patronului, pe care-l cred francez: „A ţipat la şoferul nostru de ni s-a făcut nouă jenă de comportamentul lui. S-a comportat oribil“. 

Un turist în vârstă din Reunion reclamă atitudinea personalului şi vinul exagerat de scump. „De unde 4 stele?? Este mizerabil totul. Un serviciu de securitate care se crede în război. Manager anti comercial“, este supărat el. În replică, managamentul îi spune că este un pensionar frustrat şi sărac, venit cu fete tinere la distracţie.

„Lipsă de respect din partea proprietarului. Nici măcar un bună ziua n-am schimbat tot sejurul“, scrie un turist din Madagascar.

„Masa de billiard este strâmbă. Treabă românească“, spune altul.

Alţii menţionează „cuplul drăguţ de români“ care au fost gazde bune.

Oliver din Germania s-a împăcat excelent cu „Rado“ şi Roxana, care au această „afacere de familie“: „Sunt extrem de ospitalieri şi de prietenoşi. Întotdeauna dispuşi să te ajute şi să aranjeze excursii speciale pe apă. Te fac să te simţi ca şi cum ai sta cu prietenii! Iar mâncarea este uimitoare“

Mazăre a avut şi turişti din România care cu siguranţă ştiau la cine merg: „Locul este uimitor, pentru pescuit şi snorkeling, mâncare organică, mulţumim bucătarului! Personal foarte prietenos“, a scris Vladimir. 

Roxana pare să câştige simpatia tuturor. Este manager general, „mai amabil decât ea nu se poate“ – spun turiştii. Ei vorbesc şi despre companionul ei nedespărţit - lemurul Sisi. 

Roxana, iubita lui Radu Mazăre, conduce complexul turistic Sursa Booking/Tripadvisor/Facebook

Mantasaly Resort din Madagascar - proprietatea lui Radu Mazăre Sursa Tripadvisor/Facebook/Booking

Mantasaly se prezintă ca este un hotel situat în Andovokonko şi oferă acces gratuit la internet WiFi şi o zonă de plajă privată. Oraşul Diego Suarez se află la 13 km de hotel, iar Aeroportul Arrachart este la 22 km.

„Oaspeţii pot savura mâncăruri internaţionale la restaurant sau pot savura un cocktail la bar. Oraşul Antisiranana este la 16 km. Unităţile de cazare ale hotelului includ zonă de relaxare. Anumite unităţi de cazare de la Mantasaly oferă vedere la mare şi toate camerele includ baie privată. Toate camerele au aer condiţionat şi dulap. În fiecare dimineaţă este servit un mic dejun continental. La proprietate există un loc de joacă pentru copii. Cuplurile apreciază în mod deosebit această locaţie. Această proprietate este de asemenea cotată pentru cel mai bun raport calitate/preţ în Antsiranana! Clienţii primesc mai mult pentru banii lor comparativ cu alte proprietăţi din acest oraş“, se arată pe site-urile de specialitate. 

Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, a fost condamnat alături de alte 31 inculpaţi. Alţi trei inculpaţi au murit, 1 a fost achitat, iar altuia i s-a prescria fapta.

Mazăre este cel care a primit cea mai mare condamnare în dosarul retrocedărilor ( 9ani de închisoare), nu apare pe site-ul Poliţiei la „persoane urmărite”. Pe numele lui Radu Mazăre, există un mandat de arestare preventivă emis în ianuarie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind dat în urmărire internaţională la data de 11.01.2018. 

Răspunzând solicitării reporterilor „Adevărul”, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin intermediul subcomisarului de poliţie Olga Menaev, ne-a transmis că „pagina Persoane Urmărite de pe site-ul de internet al Poliţiei Române nu este o bază de date, detaliile persoanelor care apar pe pagină au fost publicate în scopul de a se obţine informaţii în vederea depistării/localizării acestora, iar criteriile în baza cărora sunt selecţionate aceste persoane sunt stabilite prin dispoziţii interne care au caracter confidenţial.”

În plus, susţin reprezentanţii IGPR, fostul primar al Constanţei a fost localizat pe teritoriul statului Madagascar, existând informaţii despre acest lucru, chiar înainte de a fi dat în urmărire. Mazăre a fugit în Madagascar în decembrie 2017, de unde a trimis o scrisoare publică în care spune că nu are încredere în Justiţia din România. 

Rechizitorul DNA în Dosarul Retrocedărilor

Iată descrierea amănunţită a faptelor pentru care Mazăre a fost condamnat, aşa cum au fost relatate în comunicatul DNA din 28 octombrie 2008în care era anunţată trimiterea în judecată:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte prin care a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro (dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Astfel, au fost trimişi în judecată următorii inculpaţi: 

Membri ai comisiei de aplicare a Legii 10/2001 din cadrul primăriei ConstanţaMazăre Radu Ştefan - primarul municipiului Constanţa, Constantinescu Nicuşor Daniel – fost consilier municipal, Racu Constantin – fost director al Direcţiei Administraţie Publică, - Dospinescu Daniela Ramona - directorul Direcţiei Patrimoniu, Marica Ion – directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Miron Dan - fost consilier municipal şi consilierii juridici Tălpău CristianChircă Nora Alina şi (fost) Ghiţulescu Bogdan, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de:

- abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obţinerea de avantaje patrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată; 
- fals intelectual, în formă continuată; 
- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni; 

Funcţionari din primăria ConstanţaSozanski Andrei, Rusu Graţiela, Radu Gabriela, Cealera Claudia - în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa (OCPI)Călătoru Luminiţa şi Stanciu Silvia, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

MandatariGiurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Tudorache Răsvan Mircea şi Nejloveanu Nicula, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni de complicitate sau instigare la infracţiunile săvârşite de persoanele mai sus menţionate;

Notari publiciAndrei Aurel-Jean, Budei Cristina şi Darie Ruxandra-Luminiţa, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Moştenitori ai persoanelor îndreptăţiteŞtefănescu Elena şi Leşe Laura Mariana, pentru complicitate la infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie; 

Cesionarii cumpărători de drepturi succesoralePană Viorel, Ionescu Valentin Gheorghe, prin firma sa „Habitat şi Ambient” SA, Borcea Cristian şi Camboianu Mihai, Sandu Bogdan Gabriel, prin SC „Holland Development Group” SA, şi Ene Daniel, Puşcaşi Marius, Puşcaşi Carmen şi Ceacîreanu Mihai Sergiu, ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Interpuşii cumpărători de terenuriBarbu Paraschiva, Şerban Alexandru Octavian şi Popa Basarab, prin firma sa „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA, la care era acţionar, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie;

Evaluator agreat de primăria ConstanţaDima Alin Horaţiu, pentru complicitate la infracţiuni asimilate şi în legătură directă cu infracţiuni de corupţie; 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: 

În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.

În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.

Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.

Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale.
Concret, între aceste terenuri figurează: 

- terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan) 

- terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele) 

- terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real. 

Îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluţionării cererilor de restituire a constat în următoarele: încălcarea, în mod repetat a dispoziţiilor Legii 10/2001 şi a acelora care reglementează proprietatea publică a statului; confirmarea în acte a unor fapte nereale; atestarea ca aparţinând municipiului Constanţa a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje şi faleze).

Concret, inculpaţii au încălcat dispoziţiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate, etc.

Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează : Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri” SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism”), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient” SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group” SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen.

În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008, a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite de săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia.“  

Pe aceeaşi temă: 

Motivele pentru care Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare, nu este pe site-ul Poliţiei Române la capitolul „persoane urmărite”

Lista terenurilor furate de Mazăre şi de complicii săi. Ce trebuie să recupereze ministerul lui Orlando Teodorovici

Efectul „Mazăre-Constantinescu“ asupra Constanţei. Ce spun statisticile despre declinul unuia dintre marile oraşe ale ţării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite