Constanţa: Litoral 2009 / Turiştii cu cearşafuri sunt băgaţi în ţarc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Litoral 2009 / Turiştii cu cearşafuri sunt băgaţi în ţarc
Constanţa: Litoral 2009 / Turiştii cu cearşafuri sunt băgaţi în ţarc

Operatorii de pe litoralul românesc îi trimit „la colţ“ pe turiştii care vin la plajă cu cearşafuri. Pe toate plajele sunt amenajate spaţii delimitate, pentru fiecare dintre categoriile de turişti, dar numărul şezlongurilor este mult mai mare decât cel admis.

Turiştii se plâng că pe plajă sunt prea multe şezlonguri. Un proiect realizat de reprezentanţii Organizaţiei Mare Nostrum arată că numărul şezlongurilor amplasate pe cei 45 de kilometri liniari de plajă este de două ori mai mare decât cel necesar, iar accesul turiştilor spre mare este deseori blocat. „Avem copii care vor să stea să se joace în apă. Nu putem să îi lăsăm singuri, iar noi să stam la cearşaf“, s-a plâns Georgiana Niţă din Olteniţa, Călăraşi.

Cearşeafurile la „coadă“

Hotelierii, dar mai ales ceilalţi operatori privaţi nu sunt prea receptivi la obligativitatea legii cu privire la lăsarea de spaţii libere pentru turiştii care nu vor să închirieze şezlonguri, aşezate cât mai aproape de apă. Locurile destinate cearşafurilor sunt destul de departe de apa mării, după zona de şezlonguri, aproape de duşuri şi wc-uri. Există prevederi legale care îi obligă pe cei care închiriază terenurile să le împartă în aşa fel încât să lase 20 la sută din suprafaţă pentru cei care nu vor şezlong.

E plaja mea, fac ce vreau!

Dacă li se cer detalii, „proprietarii pe perioadă determinată“ ai plajelor, (pentru că de fapt ei le-au închiriat, în urma unor licitaţii), devin irascibili şi încep să ameninţe: „Băi, uite care e treaba: e plaja mea, fac ce vreau! Dacă nu-ţi convine mută-te în altă parte. E loc destul pentru toţi. Eu trebuie să îmi protejez clienţii mei, care nu vor să aibă cearşafuri lângă ei“, ne-a explicat, cu superioritate, George, „şefu`“ de la Plaja Olimpică din Mamaia, care ne-a invitat „politicos“ să plecăm de pe domeniul lui şi să nu mai călcăm pe acolo.  

Soluţia: rezilierea contractelor

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral (DADL), Cătălin Anton, există o lege care îi obligă pe operatori să lase liberă 20 la sută din plaja închiriată. Partea proastă pentru „prosopari“, cum li se mai spune nu vor la şezlong, este că operatorii nu păţesc nimic dacă nu respectă legea sau se poartă urât cu persoanele care nu stau pe şezlonguri.

Eventual, acestora li se reziliază contractele pentru sezonul viitor. Dar nici asta nu îi sperie. Potrivit Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral, sunt câteva procese cu cei cărora li s-a reziliat contractul, pentru diverse nereguli, dar magistraţii au hotărât ca activitatea să nu le fie întreruptă până când nu se va demonstra dacă sunt vinovaţi sau nu.

Proprietari cu drepturi depline

Plajele au rămas la mâna celor care au licitat pentru ele, iar aceştia îşi fac propriile reguli, acţionând ca proprietari pe toată perioada de timp stipulată în contract. Astfel, ei hotărăsc de fapt unde şi dacă îşi pot aşterne cearşafurile turiştii. Aglomerarea celor care vor să beneficieze de câteva ore de plajă gratis, le poate speria clienţii care plătesc pentru un loc pe şezlong, la umbră, iar cest lucru înseamă o pierdere.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite