A murit judecătoarea Mirela Carapcea, de la Tribunalul Constanţa

A murit judecătoarea Mirela Carapcea, de la Tribunalul Constanţa

Mirela Carapcea şi mama ei Arhivă personală

Mirela Carapcea, de 48 de ani, judecătoare la Tribunalul Constanţa, a murit după ce s-a luptat mai mulţi ani cu cancerul. Ea va fi înmormântată la Hârşova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Problemele ei medicale au început în 2016, după ce o aluniţă de pe corp şi-a schimbat puţin aspectul la suprafaţa pielii, însă, sub piele, s-a dezvoltat o tumoră de mare dimensiune. Medicii de la spitalul Anadolu din Turcia i-au dat cumplita veste: tumora este malignă.
 
După ce a fost operată, a urmat tratament, tratament ce părea avea efect însă în martie 2019 boala a recidivat şi medicii i-au descoperit metastaze la plămâni, apoi cancerul i-a afectat sânii, ficatul, sistemul osos şi cel genital.  
 
La un cancer atât de agresiv, Mirela avea nevoie de tratamente de top. Terapia se baza pe medicamente ale căror costuri ajungeau în fiecare lună la suma de peste 9.000 de euro. Medicaţia recomandată de clinica din Turcia nu a putut fi prescrisă de medicul curant din România întrucât medicamentele nu erau incluse pe lista de tratamente de care beneficiau asiguraţii români. Atunci, a apelat la ajutorul unui avocat, Dumitra Daon, care s-a oferit să o ajute pentru a-şi cere dreptul la tratament în instanţă. 
 
Medicii din România i-au explicat Mirelei că tratamentul prescris de medicii turci este foarte bun, chiar inovativ, însă în România nu poate fi prescris. Unele dintre medicamentele prescrise nu existau pe piaţa farmaceutică din România, altele nu se găseau în concentraţia prescrisă Mirelei, dar în general ele nu se regăseau pe lista medicamentelor compensate“, explică avocata Mirelei. Aşa încât a fost nevoie ca Mirela să dea în judecată Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru o nouă şansă la viaţă.
 
Şi a reuşit. „Am depus la Curtea de Apel o cerere de declanşare a procedurii de înscriere în cadrul listei de medicamente prevăzută de art. 242 din Lg 95/2006 a medicamentelor Abraxane 100mg/20ml şi Tecentrig Atezolizumab 1200mg/20ml şi acordarea lor în regim de compensare 100%. Mai mult decât atât, pentru Abraxane, în România nu există pe piaţă concentraţia necesară ei“, explică avocatul, care spune că pe rolul instanţelor au mai fost cauze cu aceste solicitări şi aproape de fiecare dată a câştigat pacientul.
 
Cu ajutorul acestui tratament costisitor, Mirela a reuşit să supravieţuiască. În toamna anului trecut a fost şi confirmată remisia totală a bolii de care suferea de peste patru ani. 

Calvarul nu avea să se termine aici. În iarna anului 2020, spre sfârşitul anului Mirelei i-a apărut o tumoră pe creier, noua formă de cancer, la fel de agresiv ca şi cele ce îi afectaseră restul organelor a făcut să nu mai vadă, să nu îşi poată mişca piciorul şi mâna dreaptă. Recent, a fost operată, însă, tumorile au recidivat.
 
Trupul neînsufleţit al Mirelei va fi depus la o capelă mortuară din Constanţa şi va fi înmormântată la cimitirul din Hârşova. Ea avea un băiat student. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările