Veşti proaste de la un cercetător român de la Cambridge: „Nu scăpăm nici la anul  de pandemie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Iliescu este cercetător la Universitatea Cambridge. FOTO Arhivă personală
Mircea Iliescu este cercetător la Universitatea Cambridge. FOTO Arhivă personală

Cercetător la Universitatea Cambridge, geneticianul Mircea Iliescu atrage atenţia asupra faptului că atâta timp cât multe ţări nu au acces la vaccinuri, pandemia nu poate fi oprită în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă Europa şi ţările bogate îşi vaccinează populaţia.

Regatul Unit, Israel sau Statele Unite sunt campioanele campaniei de vaccinare şi au ajuns sau vor ajunge în scurt timp la imunitatea de grup. În cele trei ţări, cazurile de Covid au scăzut vertiginos, iar secţiile de Terapie Intensivă, copleşite până nu demult de numărul bolnavilor aflaţi în stare gravă, s-au golit. Europa tinde în aceeaşi direcţie, iar majoritatea statelor membre ale Uniunii, inclusiv România, au anunţat că sunt şanse mari să se atingă imunitatea de grup încă din vara sau toamna anului 2021.

Asta înseamnă că jumătate de lume se pregăteşte pentru a-şi relua viaţa normală dinaintea pandemiei, însă există şi multe ţări care fie nu şi-au permis să cumpere vaccinuri, fie nu au reuşit să o facă din diverse motive. 

Tocmai de aici poate să rezulte o problemă serioasă, crede Mircea Iliescu, cercetător român la Universitatea Cambridge. „Nu scăpăm de pandemie nici măcar anul viitor”, atenţionează Iliescu.

Iar explicaţia pe care o dă este pe cât de simplă, pe atât de logică: „Degeaba ne vaccinăm noi în Europa dacă vaccinurile nu prea ajung în alte părţi ale lumii. Problema e că pot să apară noi şi noi tulpini care să ajungă apoi la noi, iar atunci o luăm de la capăt.

Victoria totală mai întârzie

După ce au avut un început de an de coşmar, britanicii au renunţat la lockdown în condiţiile în care numărul cazurilor a scăzut vertiginos. Un lockdown care a fost oricum din cele mai multe puncte de vedere mult mai permisiv decât cel din România. 

„În Marea Britanie nu a existat niciodată declaraţie pe proprie răspundere ca să poţi ieşi din casă. Nici măştile nu au fost obligatorii niciodată. Dacă nu stai foarte aproape de oameni, riscul este aproape zero în aer liber”, adaugă cercetătorul.

În opinia sa, abia anul viitor situaţia va fi cu adevărat sub control, la nivel global, chiar dacă pandemia nu va fi de tot oprită. Până atunci, Regatul Unit, dar şi multe alte ţări vor reveni treptat la normal. 

„La anul se vor mai linişti lucrurile, dar nu cred că de tot. Şi acum în Regatul Unit au scăzut cazurile foarte mult. Ei sunt foarte atenţi, nu mai au niciun risc pentru că de câteva ori să zicem că politicienii nu au ascultat sfatul oamenilor de ştiinţă şi la câţi morţi au fost în ianuarie, acum lasă lucrurile să se desfăşoare foarte încet, să deschidă din nou totul. Acum sunt foarte puţine cazuri şi datorită vaccinării şi datorită campaniei de testare. Până la vară se intenţionează revenirea la normalitate, aici, în Mare Britanie”, mai spune Iliescu.

Vaccinurile fac diferenţa între viaţă şi moarte

Însă dincolo de restricţii, în campania de vaccinare a fost cea care a făcut cu adevărat diferenţa în Regatul Unit. Şi chiar dacă experţii nu au căzut încă de acord dacă vaccinurile previn transmiterea bolii sau doar formele sale grave, o campanie reuşită de imunizare reprezintă lozul norocos.

„Vaccinurile pot să facă două lucruri: dacă eşti vaccinat, o varianta este să faci boală respectivă, adică să fii infectat, dar să nu ai o formă gravă a bolii. Altă variantă, cea mai grozavă, este să nu o mai faci deloc, adică să oprească şi răspândirea, deci să oprească infectarea. În cazul nostru, la milioanele de morţi pe care le avem în urma Covid, esenţial este să oprim boala severă.

Iar vaccinurile pe care le avem acum în Europa, e dovedit că în proporţie de peste 90% spre 100% împiedică, deci dacă eşti vaccinat nu mai dezvolţi o formă severă. E diferenţa între viaţă şi moarte, este cam ce ne interesează pe noi în momentul acesta, când avem spitalele copleşite. Sunt deja date care arată că în proporţie de două treimi opresc chiar şi transmiterea. Dacă e adevărat, vom opri şi răspândirea virusului, deci vom aduce pandemia aproape spre un minim”, explică Mircea Iliescu.

În opinia sa, România poate şi trebuie să intensifice campania de vaccinare, pentru a ajunge la luminiţa de la capătul tunelului. Şi chiar dacă virusul va suferi noi mutaţii, vaccinurile pot, cel puţin deocamdată, să ofere o anumită protecţie şi împotriva noilor tulpini.

„Discuţia este la vară, la toamnă, când foarte mulţi oameni vor fi vaccinaţi, iar aceste noi variante probabil vor avea un avantaj, pentru că vor putea să evadeze într-o oarecare măsură răspunsului imunitar provocat de vaccinul pe care-l avem. Important este de spus că şi dacă ne reinfectează, e foarte posibil ca având vaccinul să facem o formă uşoară. Asta şi pentru că vaccinul provoacă un răspuns imunitar complex şi general al celulelor T pe care le avem şi astfel el să acţioneze în continuare şi asupra noilor variante şi să prevină boala severă. Dovezile pe care le avem sugerează că răspunsul imunitar care este generat de vaccinurile pe care le avem acum este complex şi general”, a încheiat Iliescu.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Întrebarea la care experţii încearcă să găsească răspuns. S-ar fi impus restricţii şi mai dure în România?

Specialiştii, despre cât de corecte şi eficiente sunt noile restricţii adoptate de autorităţi: „Oamenii plătesc acum incompetenţa statului”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite