Cum se obţine, de fapt, succesul în viaţă. 7 reguli esenţiale dezvăluite de cei mai buni „antrenori ai minţii” din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O atitudine optimistă e esenţială în a avea succes  FOTO: Shutterstock
O atitudine optimistă e esenţială în a avea succes  FOTO: Shutterstock

95% din ceea ce realizezi e determinat de obiceiurile tale, de la ora la care te trezeşti dimineaţa, modul în care te organizezi până la când te aşezi în pat, spun studiile făcute de specialişti. Aceeaşi idee apare în cartea speaker-ilor motivaţionali Lorand Soares Szasz şi Brian Tracy, „Drumul tău către succes“.

Obiceiurile noastre ne aduc succesul ori eşecul. „Viaţa nu se aseamănă cu un restaurant, unde plăteşti după ce ai mâncat. Viaţa e asemeni unei autoserviri, unde plăteşti totul înainte de a te aşeza la masă“, scrie Lorand Soares Szasz în cartea semnată alături de faimosul speaker motivaţional Brian Tracy, „Drumul tău către succes“.

În opinia sa, succesul are un preţ care se plăteşte înainte, şi integral, însă, subliniază acesta, unul dintre cele mai importante principii ale succesului este că acela că totul contează. Iar stabilirea ţelurilor sau obiectivelor, cum vreţi să le numiţi, e crucială. Însă, se recomandă ca acestea să fie scrise pe o hârtie, planificate în detaliu şi transformate într-un plan cu termene limită precise.

„Capacitatea de a stabili obiective şi a-ţi planifica în detaliu ce vrei să faci e o abilitate esenţială ca să ai succesului“, consideră Lorand Soares Szasz.

Studiile pe tema stabilirii obiectivelor pentru atingerea succesului arată că 3-4% dintre adulţi au obiective clare, notate pe hârtie, însoţite de planuri la care lucrează zilnic. O concluzie a unui studiu făcut mai demult, pe parcursul mai multor ani, de Karen Horney în New York, a fost că 95% dintre participanţii care şi-au stabilit obiective şi le-au atins cu succes. Cu alte cuvinte, studiile confirmă ceea ce deja se ştie: toate acţiunile pot fi atinse cu succes atâta timp cât obiectivele sunt clar stabilite.

Dar stabilirea obiectivelor nu ajunge. E nevoie şi de o atitudine optimistă în faţa problemelor, de stăpânirea propriilor deprinderi ca să obţii ce doreşti, adică de autodisciplină.

Ce principii-cheie de stabilire a obiectivelor oferă cei doi speakeri motivaţionali:

  • Să ai grijă ca obiectivul vostru să fie clar, detaliat, specific, scris
  • Să fie măsurabil în timp
  • Să-ţi stabileşti un termen limită
  • Să fie provocatoare şi să te facă să ieşi din zona de confort
  • Să fie în concordanţă cu valorile tale
  • Să fie în echilibru cu cariera ta, cu familia ta, cu situaţia financiară
  • Să ai un obiectiv major - o motivaţie, de genul pentru ce vă ridicaţi dimineaţa din pat

Însă, ca să le puneţi obiectivele în practică, scriu speaker-ii motivaţionali, e nevoie să vi le doriţi, să credeţi în ele şi în capacităţile voastre că le veţi duce la bun final. „Motivele sunt combustibilul din motorul realizării“, notează Lorand Soares Szasz.
 

Mai puteţi citi:

Românul care a scris o carte cu un faimos speaker motivaţional: „Succesul e simplu, noi l-am complicat. Cea mai puternică motivaţie a mea e frica“

Cum să fii un bun manager. Sfaturile unui trainer NATO şi NASA: „Atunci când cineva pleacă dintr-o companie, de cele mai multe ori pleacă din cauza şefului“

EXCLUSIV Interviu cu Jack Canfield, cel mai bun specialist al lumii în a obţine succesul. „Vizualizează ce îţi doreşti. Subconştientul va găsi soluţiile“

Ucigaşii care ne mănâncă anii. Care sunt locurile din lume unde oamenii depăşesc frecvent vârsta de 100 de ani şi de ce

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite