Cum a ajuns tot traficul greu între Moldova şi Maramureş să treacă printr-o comună după deschiderea unui segment de autostradă. „Este un adevărat coşmar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
trafic baciu cluj ag

După ce Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a inaugurat, la finalul lunii septembrie, un tronson din Autostrada A3, între localităţile clujene Gilău şi Nădăşelu, tot traficul greu care face legătura între Maramureş şi Moldova a fost deviat prin comuna Baciu. Autorităţile locale sunt practic legate la mâini, iar apelurile către CNAIR au rămas de două luni fără niciun răspuns.

Ceea ce trebuia să fie o veste bună pentru locuitorii din localitatea clujeană Baciu, deschiderea unui nou tronson de autostradă, s-a transformat într-un coşmar, după ce traficul greu a fost deviat pe strada principală care străbate comuna. În consecinţă, străzile au fost practic blocate de camioane şi tiruri, iar cei peste 12.000 de locuitori ai comunei abia mai pot ieşi din case.

La începutul lunii octombrie, primarul comunei Baciu, Ioan Mureşan, a trimis o scrisoare oficială în care făcea apel la CNAIR, Primăria Cluj, Prefectura Cluj şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean, cerându-le şefilor acestor instituţii ia măsuri şi să direcţioneze traficul pe autostradă către Turda, cu direcţia Turda – Vâlcele – Centura de ocolire a Clujului. Primarul a explicat atunci şi motivul pentru care s-a ajuns în această situaţie.

„Traficul spre Cluj Napoca este paralizat şi de multe ori blocat din cauza faptului că şoferii camioanelor şi maşinilor de mare tonaj ies de pe autostradă pentru a tranzita comuna Baciu, intrând în Cluj Napoca şi traversând municipiul prin zona B-dului Munci, direcţia centura Muncii – Apahida. Şoferii aleg acest traseu pentru că e mai scurt şi pentru că astfel evită DN1, care este extrem de aglomerat pe direcţia Gilău - Cluj”, spune primarul Ioan Mureşan.

Solicitările edilului şef au rămas fără răspuns, deşi de atunci au trecut aproape două luni.

„Nu s-au rezolvat nici până azi problemele legate de trafic, practic e un adevărat coşmar. Nici măcar n-am primit un răspuns, aşa că lucrurile sunt clare. Nu cred că situaţia se va rezolva prea curând, cel puţin nu până când se va realiza Centura Metropolitană a Clujului. Suntem o localitate de tranzit, aşa că suntem cumva victime colaterale”, a declarat Mureşan pentru „Adevărul”.

Între timp, administraţia locală a luat câteva măsuri care ar putea să mai degreveze traficul, fără a rezolva însă în totalitate problema. Începând din luna ianuarie, strada principală va fi semaforizată, iar Primăria Baciu va realiza cu fonduri europene o mini-centură de 16 kilometri. 

„Se lucrează deja la varianta ocolitoare, lucrările sunt undeva în stadiul de 50-60% şi ar trebui să fie gata spre sfârşitul lui 2019. Costurile se ridică la două milioane de euro, dintre care 80% din fonduri reprezintă finanţare europeană, iar 20% este contribuţia noastră”, a conchis primarul comunei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite