Dunărea creşte alarmant: o jumătate de metru în trei zile la Călăraşi. Viitura umflă apele, cota fluviului va atinge 600 de centimetri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alerta se menţine pe Dunăre din cauza debitului fluviului care este în continuă creştere. Vârful viiturii este prognozat la Călăraşi pe 14 martie, când se aşteaptă o cotă de 600 de centimetri.


Autorităţile au luat deja măsuri: în localităţile de pe malul Borcei, afluentul fluviului, se fac inspecţii permanente la diguri. Până pe 19 martie, la Călăraşi este cod galben, iar hidrologii au avertizat că vor fi depăşite cotele de atenţie.

În ultimele 3 zile, Dunărea a crescut la Călăraşi cu 40 cm, iar la Olteniţa cu 50 cm, cotele fiind pe 13 martie de 548 cm la Călăraşi şi 598 cm la Olteniţa.

“Este foarte mult pentru această perioadă, suntem cu ochii în 4, monitorizăm permament şi sperăm că nu vor fi probleme. De la sârbi vin problemele, acolo sunt debite foarte mari. Aşteptăm şi noi să vedem ce vine de sus, adică din Serbia. Cantitatea mare vine din Vest, unde ploile au umflat râurile care se varsă în Dunăre. În Serbia, fluviul a inundat zilele trecut, sute de gospodării . Avem în prezent un debit de 11.640 mc/s, faţă de 6.700 mc/s cât ar fi fost normal în această perioadă. Deci, e de aproape 2 ori mai multe. La Călăraşi suntem deja în faza I de apărare în cele 6 incinte indiguite: Unirea-  Jegălia – Gâldău,  Călăraşi -  Răul şi incinta Borcea de Sus", a explicat ing. Viorel Roman, şef Apele Române-Filiala Călăraşi.

Faza a doua de apărare

În cazul în care Dunărea va crea probleme, autorităţile spun că sunt pregătite să gestioneze situaţia şi să intervină cu materiale, echipamente şi personal. „ Când se va intra în faza a doua de apărare înseamnă că monitorizăm în continuare ca nu cumva să apară grifoane, adică o şiroire la diguri ce poate conduce la crearea de breşe”, a explicat Roman. În prezent, la Călăraşi, cotele Dunării se apropie alarmant de cele din 2013. Atunci, pe 19 aprilie, la Călăraşi, Dunărea avea 605 cm, faţă de 584 cm în prezent, iar la Olteniţa, 635 cm, faţă de 598 cm cât s-au înregistrat pe 13 martie. În ultimele 3 zile, cotele fluviului au crescut cu aproximativ o jumătate de metru.

Până pe 18 martie, ora 18.00 pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea va fi cod galben”, a anunţat INHGA. “Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea cotelor de apărare în 11 judeţe.

Vă recomandăm şi:

Inundaţiile ameninţă din nou Lunca Dunării. Dezastrul culturilor distruse de ape în 2015 s-ar putea repeta

O navă sub pavilion bulgăresc a eşuat între Călăraşi şi Brăila. Incidentul nu a afectat navigaţia pe Dunăre

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite