Cum debutează boala sâcâitoare care se răspândeşte vara. Avertismentul unui medic: „Fără antibiotice!”

Cum debutează boala sâcâitoare care se răspândeşte vara. Avertismentul unui medic: „Fără antibiotice!”

Maladia apare şi la adulţi, nu doar la copii FOTO Facebook/Spitalul virtual penmtru copii

O boală chinuitoare pentru toată familia, nu numai pentru copii este sindromul mână-picior-gură. Este una dintre maladiile diagnosticate recent în mod frecvent în Compartimentul de Urgenţe al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului (INSMC), atrage atenţia pediatrul Mihai Craiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o postare pe pagina de socializare Spitalul virtual pentru copii, medicul explică ce trebuie să facem într-o astfel de situaţie. Pediatrul atrage atenţia că nu trebuie folosite antibiotice.
 
„Maladia este o boală virală, produsă de enterovirusuri. Cel mai des coxsackie A16, A6 şi enterovirus 71, conform CDC  (detalii aici: https://www.cdc.gov/hand-foot mouth/about/transmission.html).

Apare mai ales în sezonul cald, vara şi toamna şi afectează toate grupele de vârstă, inclusiv adulţii. Dar este mai frecvent întâlnită la preşcolari ce merg în colectivitate. Deoarece aceştia stau foarte aproape unul de celălalt, se ating deseori şi nu se protejează când strănută sau tuşesc", precizează medicul.
 
În continuare, medicul explică pe înţelesul tuturor cum debutează maladia şi de ce este important ca pacientul să fie izolat la domiciliu:
 
„Boala începe ca toate virozele cu febră şi gât roşu. Uneori apar leziuni ulcerate pe mucoasa bucală, pe limbă, pe gingii. Aceste eroziuni sunt foarte dureroase şi duc la sialoree (curge saliva din gură), fapt ce creşte riscul de contagiune în creşă/grădiniţă.  Contagiozitatea este de circa 7-10 zile, motiv pentru care un astfel de caz trebuie izolat la domiciliu”, spune dr. Mihai Craiu.
 

Pete roşii ca nişte perluţe

În continuare, avertizează pediatrul, erupţia tipică pe mâini şi picioare apare după ce copilul este febril de 1-2 zile. „Vom observa pe piele pete roşii (macule), unele vezicule (ca nişte perluţe mici, cât boabele de orez, cu lichid limpede) sau pustule (vezicule cu lichid purulent). Uneori erupţia este şi pe membre sau pe corp, dar aproape în toate cazurile e localizată pe palme, plante şi în gură, de unde şi numele bolii (vezi şi: https://www.prevention.com/.../hand-foot-mouth-disease/)”, explică dr. Craiu.
 
În finalul postării, medicul atrage atenţia că nu trebuie utilizate în niciun caz antibiotice, copiii putând fi trataţi acasă:
 
„De obicei copiii pot fi trataţi acasă cu antitermice (paracetamol şi/sau ibuprofen), soluţie/gel de afte bucale şi multe lichide. FĂRĂ ANTIBIOTICE!!! După vindecare se poate observa descuamarea pielii şi rareori şi căderea unghiilor (onichomadesis). Până la urmă boala trece singură... Vă rog să nu utilizaţi antibiotice şi nici să duceţi în spaţii comune copilul timp de o săptămână. O vară liniştită!”, spune medicul.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările