Ce categorii ar putea fi protejate de infectarea cu Omicron. Ce spun medicii despre eficienţa vaccinurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Despre tulpina Omicron se ştie cu certitudine că este foarte contagioasă FOTO Shutterstock
Despre tulpina Omicron se ştie cu certitudine că este foarte contagioasă FOTO Shutterstock

Tulpina Omicron a pus pe jar lumea medicală. Cercetările despre eficienţa vaccinurilor împotriva virusului atât de contagios nu sunt încurajatoare. Unul dintre cei mai cunoscuţi medici din România atrage atenţia că doar cei cu schemă completă (2 doze + booster) sunt protejaţi.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, psihiatrul Gabriel Diaconu, spune că rezultatele cercetărilor privind eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 nu sunt îmbucurătoare. Doar o parte din oameni are o protecţie reală împotriva noii tulpini.

„Haos. Cifrele despre eficacitatea vaccinurilor anti-COVID pe tulpina Omicron au ieşit, şi nu arată bine deloc.

Simplu spus, doar cei cu schemă completă (2 doze + booster) sunt întrucâtva protejaţi. Ceilalţi nu.

Combinaţia vaccin + imunizare prin boală încă e în studiu", scrie Gabriel Diaconu.

Totodată, acesta spune că încă mai sunt multe de aflat despre această tulpină. În toată această ecuaţie necunoscută există şi o veste bună.

„Pe de altă parte, rămân mai multe necunoscute. În primul rând dacă Omicron e mai puţin letal în comparaţie cu variantele anterioare. Deocamdată creşterea ratelor de infecţie nu e urmată de o creştere proporţională a cazurilor grave şi fatalităţii per caz. De asemenea, când un virus e atât de contagios precum Omicron, valurile sunt rapide, înalte şi de mai scurtă durată", scrie medicul pe pagina sa de socializare.

Până în primăvara anului viitor, când marile companii producătoare de vaccinuri vor lansa noile seruri anti-COVID, specialistul spune că doar cei vaccinaţi până în toamna anului 2021 vor avea parte de un oarecare confort. Cu alte cuvinte, aceştia riscă mai puţin să se îmbolnăvească.

„Marile companii producătoare de vaccin vor lansa pe piaţă o a doua generaţie de seruri anti-COVID cel mai devreme în martie 2022. Pentru cei care sunt vaccinaţi până în toamna lui 2021, acest interval e suficient să ofere oarecare confort", arată   medicul.

Gabriel Diaconu, director medical la centrul MindCare, este medic specialist psihiatru, cu supraspecializare în suicidologie şi psihotraumatologie, intervenţie de criză şi gestionarea conflictelor interetnice. 

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Cum te poţi infecta cu Omicron. Medic: Şansele să intri în contact cu el la un ceai cu prietenii sunt 100%

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite