Trucuri în bucătărie: cum pregătim mâncarea de fasole ca să nu producă gaze intestinale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fasolea boabe este principalul ingredient din mesele de iarnă, în perioadele de post şi, mai nou, în reţetele importate din bucătăriile sud-americane. Sunt diverse metode de preparare, de la o gospodină la alta, însă nu toată lumea cunoaşte trucurile bucătarilor experimentaţi, pentru îmbunătăţirea gustului preparatelor pe bază de fasole uscată ori pentru a reduce efectul de balonare.

Sunt bucătari care s-ar grăbi să spună că cel mai simplu e să cumperi fasole la conservă, gata fiartă şi numai bună de de pus într-o mâncare cu sos, de adăugat într-o salată sau de pasat la blender. Alţii te îndeamnă să cumperi fasolea uscată şi să o pregăteşti tu pentru gătit, chiar cu o zi înainte.

Cele mai multe reţete recomandă înmuierea boabelor de fasole în apă, peste noapte. O altă metodă este să pui boabele în apa clocotită şi să le ţii la înmuiat timp de o oră. Ambele metode vor avea ca rezultat boabe de fasole mai bine fierte, gătite într-un timp mai scurt cu 45 de minute.

Tot de apa în care fierbeţi fasolea ţin şi trucurile menite să elimine pe cât posibil efectul supărător asupra digestiei. Fasolea şi-a dobândit notorietatea de aliment care balonează şi provoacă gaze.

Nutriţioniştii spun că prezenţa unor inhibitori ai enzimelor, bacteriile şi fermentaţia sunt elementele care duc la apariţia flatulenţei în urma consumului de fasole.

Fasolea conţine inhibitori ai tripsinei, o enzimă secretată de pancreas, care interferează cu acţiunea acesteia. Rolul acestei enzime este acela de a rupe legăturile peptidice din proteine, în special cele asociate cu aminoacizii, arginina şi lizina.

Fasolea mai conţine şi carbohidraţi greu de descompus, cunoscuţi sub numele de oligozaharide, care conţin două până la opt zaharide legate împreună.

Carbohidraţii cu mai mult de opt legături sunt numiţi polizaharide iar legăturile lor chimice nu pot fi rupte de către enzimele din stomac sau din intestinul subţire. În schimb, acest lucru este realizat de către bacteriile intestinale din colon.

”Primul truc pentru a evita balonarea constă în a fierbe apa şi, aşa clocotită, o vom turna peste fasolea uscată. O vom lăsa circa o oră, după care vom începe procesul de fierbere a boabelor de fasole. La fiecare 30 de minute îi vom schimba apa în care a fiert. În momentul în care fasolea a fiert îndeajuns pentru noi, vom scurge apa şi vom folosi multe vegetale la gătirea ei, precum ceapă, ardei, morcov. E bine de ştiut că fasolea, de obicei, pentru a nu produce gaze intestinale, trebuie consumată cu vegetale. Vegetalele vor avea un efect digestiv foarte bun!”, spune Chef Cristi Dobre (foto jos), un experimentat bucătar buzoian.

image

Mâncarea de fasole va fi tolerată mai uşor de aparatul digestiv dacă avem grijă şi la recipientul în care o fierbem.

”Un alt truc este acela de a evita pe cât posibil oalele din aluminiu uşor. Sunt foarte otrăvitoare. Folosiţi oale din inox sau, dacă nu aveţi, merg şi cele de tablă dar, în timpul fierberii, aruncaţi înăuntru o lingură de inox şi ceva sare. La fel, schimbaţi apa şi întotdeauna fierbeţi la foc mic. În timpul fierberii, se mai adaugă bicarbonat de sodiu, cam o linguriţă. Atenţie, nu faceţi amestec între cartof şi fasole, pentru că ele se vor certa foarte tare în stomac şi vor produce gaze”, spune bucătarul buzoian.

Putem, de asemenea, să evităm neplăceri precum senzaţia de balonare şi flatulenţa, după consumul unui preparat pe bază de fasole dacă îl combinăm cu alte categorii de alimente.

”Pe lângă acest truc de fierbere, este bine să mâncaţi fructe înainte de masa care va conţine fasole. La fel, pentru a stimula digestia dupa consumarea fasolei, putem opta pentru adăugarea pătrunjelului cât mai mărunt tocat, foarte benefic pentru organism , sau a chimenului. Feniculul va reduce şi el efectul de arsuri stomacale. De asemenea pentru a diminua balonarea, vă recomand să consumaţi mult lichid cu această mâncare. De exemplu, faceţi o ciorbă de afumătură cu fasole. Lichidul va diminua foarte mult senzaţia de balonare”, spune Chef Cristi Dobre.

image

Pentru a găti perfect fasolea, spălaţi bine boabele şi alegeţi-le doar pe cele intacte.

Pentru 400 de grame de fasole, dizolvaţi trei linguri de sare în patru litri de apă. Adăugaţi boabele de fasole spălate şi lăsaţi-le la înmuiat la temperatura camerei timp de cel puţin opt ore. Scurgeţi şi clătiţi boabele, înainte de a le pune la fiert în apa sau în supa concentrată. Condimentaţi cu sare spre finalul fierberii, după ce boabele de fasole s-au înmuiat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite