Noul „foc viu“ din România. A fost găsit abia acum doi ani, la Buzău VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

La Lopătari, Buzău, există un „foc viu“ într-o zonă mult mai accesibilă decât cel din satul buzoian Terca. Acesta poate fi văzut, mai ales pe timpul nopţii, chiar din drumul judeţean 203K. A fost descoperit cu doi ani în urmă şi se află la aproximativ 500 de metri de drumul judeţean.

Flăcările sunt alimentate de gazele naturale care ies la suprafaţă prin crăpăturile scoarţei terestre. Se aprind în mod natural, de la soare, dar pot fi aprinse şi de oameni. 

”Sunt emanaţii de gaze, care vin prin crevase şi ajung aici. Pe un areal cam de 10.000 de metri patrăţi. Se tot mişcă. Deci nu tot timpul arde în acelaşi loc”, spune Ion Zota, profesor.

Traseul e accesibil inclusiv pentru copii şi vârstnici. Este un loc sălbatic, un loc care te încarcă de energie. 

Accesul până la focul viu de la Lopătari se face pe o potecă ce duce spre satul Plaiul Nucului.

”Am avut turişti care au venit la acest foc viu, englezi, turci au fost pe aici şi bineînţeles turişti din România”, spune Viorel Bănică, localnic din Lopătari.

    

Comuna Lopătari se află la aproximativ un kilometru de Drumul Judeţean, care leagă oraşul Buzău de zona de munte. La circa 10 kilometri se află şi focurile vii de la Terca, însă acestea sunt ascunse mult mai adânc în pădure.

Focul viu de la Terca este un fenomen natural generat de gazele care ţâşnesc prin crăpăturile scoarţei terestre şi apoi se aprind spontan, formând flăcări de 50, până la 100 de centimetri înălţime.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO 

Cuplurile din Buzău vor spune „da” într-un nou sediu al Stării Civile VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite