Elveţianca din Pătârlagele care a înfipt tricolorul pe Culmea Chichilău, unde a existat o aşezare dacică VIDEO

Elveţianca din Pătârlagele care a înfipt tricolorul pe Culmea Chichilău, unde a existat o aşezare dacică VIDEO

Sursa: Societatea Exploratorilor

Misiunea unor voluntari de pe Valea Buzăului de a marca traseul până pe Culmea Chichilău, unde sunt urmele unor vechi aşezări, s-a bucurat de participarea unei elveţience cucerită de ţara noastră. Cornelia Fischer a urcat colina, umăr la umăr cu ceilalţi temerari, pentru a căra materialele necesare înălţării unui catarg de şase metri, cu steagul României în vârf.

Ştiri pe aceeaşi temă

Zece persoane, între care şi câţiva copii, au participat sâmbătă la marcarea cu steagul tricolor a vârfului Chichilău, care a devenit acum vizibil de la mare distanţă. Voluntarii au urcat dealul din Pătârlagele pentru a căra materialele necesare fixării stâlpului cu steagul României în vârf. 
 
”Traseul spre vârful Chichilău porneşte din localitatea Valea Lupului. Ne-am adunat câţiva voluntari, împreună cu cei de la Societatea Exploratorilor, doamna Fischer şi localnici, pentru a marca drumul spre culmea care îţi oferă o panoramă spectaculoasă asupra întregii văi. A meritat eforul chiar dacă am urcat cu materialele în mână, cu pungi de ciment, bidoane cu apă, cu stâlpul metalic în braţe”, spune Teodor Cârdei, iniţiatorul acţiunii. 
 
La nobila misiune a participat şi Cornelia Fischer, elveţianca din Buzău, care administrează o pensiune din satul Valea Lupului, local care este amplasat chiar la poalele dealului Chichilău. 

”Pentru turiştii care vin în zonă, acest traseu către platoul din vârf, ce poate fi străbătut în 30, maxim 40 de minute, este un motiv nou de a face mişcare, de a ieşi în natură şi pentru a admira o zonă superbă”, spune Cornelia Fischer. 
 
 
Pasionată de istoria locului în care vieţuieşte de trei decenii, elveţianca afirmă cu mândrie că, de acum înainte, tricolorul de pe Chichilău aminteşte trecătorului că acolo, sus, au trăit strămoşii noştri, în urmă cu sute, chiar mii de ani. 
 
”Arheologii au săpat multe situri pe acest deal şi am devenit curioasă. M-am documentat şi am aflat că sus au trăit pe vremuri daci. Au fost probabil şi soldaţi care locuiau acolo pentru că puteau observa toată valea”, spune elveţianca.    
 
Datele arheologilor buzoieni confirmă informaţiile împărtăşite de elveţianca stabilită în Pătârlagele. La Valea Lupului, pe Culmea Chichilău, au fost descoperite urme de locuire din epoca neolitică, epoca bronzului, diverse etape ale epocii fierului, Hallstatt, Latene, precum şi din perioada migraţiilor.
 
Cornelia Katalina Fischer este fondatoarea şi proprietara pensiunii Valea Lupului. Elveţianca a venit în România în anul 1991 când, împreuna cu Asociaţia de Ajutor Amurtel România, a construit la Pănătău casa de copii „Familia Amurtel”, pentru copii abandonaţi. 
 
Casa a fost coordonată timp de douăzeci de ani de Cornelia Fischer. După ce copiii din prima generaţie au devenit majori, Cornelia Fischer a căutat o posibilitate de a integra aceşti tineri in viaţa socială şi profesională şi a hotărât să ridice o pensiune în Valea Lupului, la o distanţă de şapte kilometri de casa de copii. 
 
În vara anului 2013, pensiunea şi-a deschis porţile. Scopul înfiinţării localului nu fost doar unul turistic, ci şi acela de a sprijini tineri defavorizaţi în a face primii paşi în viaţa profesională.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările