Obicei de Paşte impresionant la Miercurea Ciuc. Mii de catolici au venit să sfinţească bucatele tradiţionale în centrul oraşului

Obicei de Paşte
impresionant la Miercurea Ciuc. Mii de catolici au venit să sfinţească
bucatele tradiţionale în centrul oraşului

Mii de oameni au venit să sfiinţească bucatele de pe masa de Paşte. FOTOClaudiu Loghin.

Tradiţia sfiinţirii bucatelor pentru micul dejun din Ziua Paştelui este respectată an de an la Miercurea Ciuc. Şi astăzi, aproape 10.000 de oameni au venit în centrul oraşului pentru slujbă şi îndeplinirea tradiţiei.

Potrivit preoţilor obiceiul sfiinţirii bucatelor datează încă din Evul Mediu şi marchează încheierea postului de 40 de zile al Paştelui, cel mai lung post din an. Catolicii din Miercurea Ciuc au transmis această tradiţie din generaţie în generaţie şi au venit şi astăzi, cu mic cu mare, pe platorul din faţa Palatului Administrativ. În coşurile catolicilor, aduse la sfiinţit se găseau ouă roşii, cozonaci, miel umplut, pâine de casă, şuncă, ceapă verde, ridichi, vin şi pălincă.

În Miercurea Ciuc nimeni nu mănâncă în dimineaţa de Paşte până când bucatele nu sunt sfiinţite. Copiii participă şi ei la această tradiţie pentru a ştii să o respecte când vor deveni oameni mari. Fiecare copil are şi el coşuleţul săi. La ora 8.00 a început slujba ţinută de un sobor de preoţi.

Ritualul este unul solemn, iar credincioşi se asează în rânduri ordonate, mai ceva ca la o paradă militară. Cu toţii ascultă în linişte slujba şi se roagă. La finalul ei prelaţii trec printre rânduri şi sfiinţesc bucatele. Oamenii primesc binecuvântarea şi merg acasă pentru a servi micul dejun.  După masa alături de familie credincioşii catolici se pregătesc să participle, tot alături de cei dragi, la slujbele ce vor avea loc în această seară.

 

 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: