O mie de braşoveni dau în judecată CAS-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovenii au stat, în vară, la cozi interminabile pentru a-şi şterge datoriile. Arhivă
Braşovenii au stat, în vară, la cozi interminabile pentru a-şi şterge datoriile. Arhivă

Reprezentanţii CAS spun că nu au trimis oamenilor somaţii scrise, pentru a face economie la hârtie şi timbre. Revoltaţi că trebuie să plătească o datorie de care au aflat de-abia când erau ameninţaţi cu executarea silită, oamenii s-au adresat Judecătoriei Braşov.  

Braşovenii nu înţeleg cum pot fi executaţi silit, fără a fi anunţaţi, în prealabil, de o datorie acumulată în ultimii cinci ani. Astfel, activitatea Judecătoriei Braşov a fost „îmbogăţită" de peste 1.000 de dosare civile.

Numărul dosarelor împotriva Casei Judeţene de Sănătate depăşeşte mia. Acest lucru ne dă peste cap activitatea. Procedura este foarte simplă, de doar două termene", a spus judecător Anda Sânpetru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Braşov. Unele termene pentru reclamanţii au fost fixate abia în luna februarie a anului viitor.

8.000 de persoane, executate silit

Aproape 8.000 de titluri exectutorii au fost emise de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pe numele a o parte dintre cei peste 30.000 de braşoveni înscrişi în luna iunie pe „lista ruşinii". Mai mult de jumătate dintre braşovenii care au aflat despre lista ruşinii, publicată doar pe site-ul instituţiei, au reuşit să-şi şteargă datoriile, stând la cozi interminabile la ghişeele CAS.

Alţii au fost nevoiţi să-şi plătească datoriile. Explicaţiile CAS au fost că „din motive de economie, înştiinţarea datornicilor s-a făcut prin publicare pe internet, şi nu prin înştiinţare la domiciliu". Practic instituţia nu a avut bani de hârtie, plicuri şi timbre poştale.

Oamenii care s-au trezit că sunt executaţi silit şi au depus contestaţii direct în instanţă. Cei mai mulţi dintre reclamanţi sunt pensionari, care habar nu au cum să folosească internetul şi persoane fizice autorizate.

Calculele reprezentanţilor CAS Braşov arată că instituţia avea de recuperat 49 de milioane de de lei de la braşovenii care nu şi-ar fi plătit asigurările medicale în ultimii cinci ani.

S-a creat un precedent

Prin situaţii similare au trecut şi clujenii. În urma proceselor, Tribunalul Cluj a decis că CAS Cluj-Napoca nu-i poate executa silit pe cei care nu-şi plătesc contribuţia în lipsa unui contract.

Şi braşovenii pot avea câştig de cauză pentru că între reclamanţi şi CAS nu există niciun contract prin care primul se obligă să plătească vreo asigurare şi, prin urmare, nu există un titlu de creanţă care să devină executoriu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite