Doi pensionari din Germania, omagiaţi la Braşov

Doi pensionari din Germania, omagiaţi la Braşov

Soţii Kern au fost oaspeţi de onoare ai Primăriei Braşov. Foto: Flavia Cistian.

Cei doi au contribuit la înfiinţarea primului centru de dializă din Braşov şi la salvarea a sute de vieţi. Soţii Robert şi Erika Kern au ajutat sistemul medical braşovean timp de 20 de ani şi, pentru eforturile lor, au primit diploma de excelenţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Erika şi Rober Kern, doi pensionari de 80 de ani din regiunea Bavaria, Germania, au primit, azi, din partea Primăriei Braşov diploma de excelenţă după ce, timp de 20 de ani, au ajutat sistemul medical braşovean.

„Le mulţumim. Foarte puţini oameni fac ceea ce fac ei. Au muncit pentru a aduce tot ce este necesar pentru dializă, au făcut centre de aprovizionare şi în primii 10-15 ani au fost suprasolicitaţi, însă au făcut asta pentru Braşov", a spus viceprimarul Adrian Gabor.

Peste 80 de transporturi

Soţii Kern şi-au oferit sprijinul începând din 1991, când au înfiinţat organizaţia „Rumanien Hilfe Kern", impresionaţi fiind de imaginiile care prezentau Revoluţia din 1989. Prioritar pentru ei a fost înfiinţarea centrului de dializă.

 „Eu sunt inginer constructor de maşini, iar soţia mea a făcut croitorie. Niciunul nu aveam legătură cu medicina şi nu ştiam nimic despre dializă. Ne-am apucat să citim, să ne interesăm şi am aflat foarte multe lucruri. În 1994 am reuşit să deschidem centrul de dializă la Spitalul Mârzescu. A urmat apoi, în 1997, unul la Spitalul de Copii şi altul la spitalul din Sfântu-Gheorghe, iar în 1999 am deschis un centru de dializă şi la Făgăraş. Am efectuat peste 80 de transporturi în România şi ne bucurăm ce ne-aţi primit", a spus Robert Kern.

Totodată, ei au contribuit şi la efectuarea unor schimburi de experienţă pentru medici şi asistente în Germania şi Elveţia. În 20 de ani de sprijin, soţii Kern au investit peste un milion de euro.

O muncă răsplătită

Eforturile celor doi soţi i-au determinat pe aleşii locali ca, în 1999, să le acorde titlul de cetăţeni de onoare ai Braşovului. Aceeaşi distincţie au primit-o şi în Făgăraş şi Pancota, au primit Crucea Patriarhală din partea Părintelui Patriarh Teoctist, medalia şi Crucea de merit federală din partea Preşedinţiei Republicii Germania şi premiul 3 al Fundaţiei Robert Bosch pentru acţiuni umanitare pentru Europa de Est

Prin ajutorul acordat, soţii Kern eu reuşit să salveze sute de vieţi. „În 1993 Braşovul nu avea nici personal de specialitatate, nici centru de dializă. Ei au pus umărul la ridicarea centrului şi este dificil să menţii o astfel de activitate. Au muncit pentru a aduce tot ceea ce era necesar, au creat linii de aprovizionare, spaţii de stocare pentru dializă, apoi au organizat transportul în România. Sunt doi pensionari cu o inimă mare cât un oraş", a spus medicul primar Sorin Hulea.

Erika şi Robert Kern nu se opresc aici. „Am adus ajutoare şi vedem că lucrurile merg bine şi vrem să realizăm şi alte proiecte", a mai spus Robert Kern.    

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările