Căldură mai ieftină pentru braşoveni, din iarnă

Braşovul va avea, începând din luna noiembrie, un nou sistem de încălzire centralizat, care va fi bazat pe gaz, al cărui cost de producţie nesubvenţionat va fi de 150 de lei/gigacalorie, faţă de 420 lei/gigacalorie cât este în prezent, proiectul urmând a costa aproximativ 20 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Consiliul Local braşovean a aprobat, în şedinţa de vineri, proiectul care va înlocui actualul sistem centralizat de producere a energiei termic, transmite corespondetul MEDIAFAX

"Protocolul de Cooperare pentru Susţinerea Implementării şi Finanţării Proiectului de Construcţie al Unităţii de Producere a energiei Termice în Cogenerare" a fost semnat de către municipiul Braşov, Centrala Electrică de Termoficare (CET) Braşov, Banca Comercială Română şi SC Bepco SRL.

CITEŞTE ŞI: O firmă „fantomă“, soluţia de salvare a CET Braşov

Societatea privată care va pune în aplicare proiectul, SC Bepco SRL, a obţinut din partea băncii un împrumut de 20 de milioane de euro, cu care urmează să finanţeze şapte unităţi de producţie în cogenerare cu un total de 32,7 MWh, potrivit consilierului local Mihai David (PSD).

Distribuţia va fi preluată de o societate comercială cu unic acţionar Consiliul Local Braşov.

De fapt, proiectul este o continuare a proiectului Eco Heat, demarat printr-o asociere între austriecii de la Warmebetriebe (90%) şi municipalitatea Braşov (10%), potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru.

În prezent, preţul real al gigacaloriei la Braşov este de 420 de lei, în timp ce preţul aprobat de ANRE (Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei) este de 360 de lei/gigacalorie.

Din preţul aprobat, populaţia plăteşte 184 de lei, în timp ce aproximativ 15% este suportat din subvenţia de la Guvern (54 lei), iar 124 lei (aproximativ 35%) reprezintă subvenţia de la bugetul local.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:


citeste totul despre: