Braşovul este oraşul sensurilor giratorii

Braşovul este oraşul sensurilor giratorii

Sensul giratoriu dublu de la Gemenii

Costurile maxime pentru un giratoriu ajung până la 600.000 de lei, în funcţie de complexitatea lucrării. 28 de sensuri s-au construit până acum şi vor mai fi amenajate alte două pentru ca legătură între cartierele Florilor, Tractorul şi Bartolomeu să fie mult mai rapidă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Modelul occidental de înlocuire a semafoarelor cu sensuri giratorii a fost aplicat din plin la Braşov. În ultimii ani, s-au amenajat 28 de sensuri giratorii. Mulţi şoferi sunt mulţumiţi şi spun că se circulă mai uşor. Alţii spun că ar fi fost mai bine cu semafoare. Pietonii în schimb se plâng că, de multe ori, conducătorii auto nu le dau prioritate.

Costurile unui sens giratoriu depind de complexitatea lucrării. Sumele necesare amenajării unui sens sunt între 100.000 şi 600.000 de lei. „Amenajarea efectivă a giratoriului nu este foarte scumpă. Sumele diferă în funcţie de lucrările care trebuie făcute pe străzile adiacente, mutarea stâlpilor şi a reţelelor sau înlocuirea bordurilor", ne-a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov.

Giratoriu dublu, la Gemenii

Intersecţia cunoscută sub denumirea „Gemenii" îşi merită acum din plin numele. Aici tocmai s-a finalizat construirea unui un sistem giratoriu dublu, primul din Braşov, făcut după un model englezesc. Acesta are două scuaruri rotunde la capetele Bulevardelor Saturn şi Vlahuţă, care permit fluidizarea circulaţiei. Au fost înlocuite şi corpurile de iluminat public, conductele de canalizare şi de preluare a apelor pluviale din intersecţie şi reamenajate zonele verzi. Încă un sens giratoriu a fost finalizat la intersecţia Bulevardului Vlahuţă cu strada Gării.

Încă două giratorii

Autorităţile mai au în plan încă două sensuri giratorii care să lege cartierele Florilor, Tractorul şi Bartolomeu. Primul va fi construit pe strada Hărmanului în zona care va face legătura cu viitorul cartier Coresi ce se va construi pe platforma Tractorul. Al doilea va fi la intersecţia străzilor 13 Decembrie şi Independenţei. „Odată realizate aceste două sensuri, se va ajunge mult mai uşor din Florilor sau Craităr spre Tractorul şi apoi Bartolomeu. Şoferii nu vor mai fi nevoiţi să o ia pe ocolitoare", a mai spus Sorin Toarcea.

Braşovul, în şantier

Aproape 200 de străzi din Braşov vor intra în reparaţii capitale. Lucrări de reabilitare vor fi realizate în Răcădău, strada Lungă, strada de Mijloc, Bartolomeu, Florilor, în zona Pieţei de Miercuri şi pe strada Traian, strada Nicopole, Avram Iancu etc. Mai mult, pe strada Băilor va fi realizată o pistă pentru biciclişti. O altă pistă, 2,4 kilometri se va face de la Dârste până la Dâmbul Morii.


Magnus Saftiuc, 22 de ani

Sensurile giratorii sunt extrem de utile, dar nu în România, pentru că şoferul român nu ştie să le folosească.Munteanu Ovidiu, 24 de an

Dimineaţa, când este trafic aglomerat, şoferii nu acordă prioritate în giratorii şi astfel se pot întâmpla accidente.Elemer Vass, 51 de ani

Giratoriile sunt foarte utile şi înfrumuseţează şi oraşul. Nu mai pierzi timp la semafor şi este şi mult mai civilizat.Herman Laszlo, 36 de ani

Cred că giratoriile ajută circulaţia şi sunt mult mai sigure, atât pentru participanţii la trafic, cât şi pentru pietoni.Bogdan Apăvăloaie, 29 de ani

Giratoriile sunt benefice pentru circulaţie, ajută la fluidizarea ei şi ne ajută să economisim şi mult timp.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările