Biserica Evanghelică din Codlea, datând din 1250, va fi reabilitată. Este cea mai înaltă construcţie din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica fortificatîă de la Codlea FOTO codlea-info
Biserica fortificatîă de la Codlea FOTO codlea-info

Biserica Evanghelica din Codlea a fost construită în 1250, la puţin timp după colonizarea saşilor din Ardeal. Fortificată pe timpul invaziilor turce şi tătare, biserica va fi reabilitată.

Construită la jumătatea secolului al XIII-lea, Biserica Evanghelică de la Codlea a fost fortificată mai târziu, în perioada năvălirilor tătare şi otomane. 

La finalul anului trecut au fost trei zile în care s-au executat lucrări de restaurare a ansamblului fortificat, însă vremea capricioasă din acest început de an a făcut ca lucrările efective să mai aştepte. Chiar şi montarea schelelor a fost o problemă, în condiţiile în care în luna aprilie a nins de mai multe ori. 

Acum, însă, lucrările vor putea începe, cel puţin din punctul de vedere al vremii. Preotul Andreas Hartig a precizat ce lucrări se vor face pentru consolidarea clădirilor. 

„La ansamblul fortificat al Bisericii Evanghelice din Codlea se vor desfăşura anul acesta şi, cu siguranţă, anul viitor, lucrări de reabilitare, conservare, restaurare a acestui ansamblu, în urma căruia acest obiectiv turistic poate fi promovat mult mai bine. Concret, vorbim despre lucrări de reabilitare, restaurare şi renovare a Turnului Clopotniţă, care, momentan, este cea mai înaltă clădire din Codlea şi este punctul reper al urbei noastre, iar el se va restaura complet, de sus şi până jos”, a anunţat Andreas Hartig, preotul paroh al Bisericii Evanghelice din Codlea. 

Lucrările sunt finanţate din fonduri europene, cu cofinanţare, dar există şi unele care nu sunt eligibile, pentru care Primăria Codlea oferă şi ea un sprijin financiar. Turnul clopotniţă ar putea străluci din nou în centrul Codlei în cel mult patru luni, dacă totul va decurge conform planului. Biserica fortificată din Codlea este una din atracţiile turistice ale oraşului, iar Biserica Evanghelică face eforturi de promovare a acesteia. 

„În ultimii ani ne-am concentrat puţin mai mult în a promova ansamblul fortificat, mai ales atunci când s-a deschis şi Muzeul Tradiţiilor Codlene, care face parte, oarecum, din ansamblu, dar acest muzeu se află în proprietatea municipalităţii şi a fost reabilitat cu fonduri europene acum 6 ani, iar, din acel moment, era clar că vor veni turişti să vadă acest muzeu şi, văzând acel muzeu, vor dori să intre şi în incinta Bisericii Fortificate, astfel că noi am încercat să menţinem un orar deschis, cu ajutorul tinerilor din parohia noastră”, a mai precizat Andreas Hartig. 

Potrivit preotului Andreas Hartig, Biserica Fortificată de la Codlea a fost construită în jurul anului 1250 şi există şi atestări documentare ale acestui fapt. Preotul spune că, mai întâi, a fost construită biserica, iar, apoi, aceasta a fost fortificată câteva secole mai târziu, ca metodă de apărare în faţa invaziilor tătare şi otomane. Astfel, biserica a fost construită la puţin timp după instalarea saşilor în oraşul braşovean. 

În acest moment, comunitatea saşilor din Codlea mai numără 370 de suflete, un număr destul de important, dacă ţinem cont că la Sibiu, unde există cea mai mare comunitate săsească din România, mai sunt aproximativ 1.000 de saşi. 

Vă mai recomandăm:

 

De ce a ajuns cel mai cunoscut lăcaş de cult din România să se numească Biserica Neagră. Povestea unei drame

 

Sportivul de performanţă care a construit o staţiune de vis plecând de la o pensiune cu 7 camere

                        

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite