Au scris cu sânge pagini de istorie şi fac cunoscut în lume numele României: vânătorii de munte, la ceas aniversar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziua vânătorilor de munte FOTO Ioan Buciumar
Ziua vânătorilor de munte FOTO Ioan Buciumar

La 3 noiembrie 1916 se înfiinţa prima unitate de vânători de munte din România. De atunci, arma şi-a făcut un nume respectat şi admirat nu numai în ţară, ci şi peste hotare

La 3 noiembrie 1916, în urma experienţei de până atunci din Primul Război Mondial, se înfiinţa prima unitate de vânători de munte din România. De atunci, această armă a scris cu sânge pagini glorioase din istoria României şi contribuie şi în prezent la foarte buna imagine pe care o are Armata Română, atât în rândul populaţiei din ţara noastră, cât şi în întreaga lume. 

„În plin război s-a decis înfiinţarea vânătorilor de munte români, prin Ordinul Marelui Cartier General numărul 294 din 3 noiembrie 1916. Epopeea vânătorilor de munte a început în noaptea dintre 29 şi 30 iulie 2017, când unitatea a primit ordinul de trecere la ofensivă împotriva companiilor de honvezi ale Diviziei 70 ungare aflate pe dealurile Vrânceanu, Coşna şi Cireşoaia”, a evocat general-locotenent Dumitru Scarlat, locţiitor al şefului Statului Major General. 

3 noiembrie a devenit Ziua Vânătorilor de Munte, astfel că Brigada 2 „Sarmizegetusa” a sărbătorit, alături de apropiaţi această importantă zi. Evenimentele au început cu o depunere de coroane la bustul generalului de corp de armată Ion Dumitrache, urmată de arborarea drapelului national în Piaţa Tricolorului, din faţa Primăriei Braşov. Un ceremonial militar şi religios a fost organizat şi în interiorul unităţii. 

„Pierderile grele de vieţi omeneşti stau mărturie spiritului de sacrificiu şi iubirii de ţară a înaintaşilor noştri pe care-i omagiem astăzi. Existenţa vânătorilor de munte a fost un lung şir de momente de glorie şi episoade zbuciumate de restructurări, desfiinţări şi reînfiinţări. Spiritual de corp şi cavaleria, rezultate ale mediului dificil de luptă şi de pregătire au fost constante ale parcursului istoric al acestei specialităţi militare”, a declarat colonel Ilie-Marian Dragomir, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. 

Ostaşilor braşoveni le-au fost alături colegii lor de armă de la Sfântu Gheorghe. Anterior acestor ceremonii, vânătorii de munte din armata României au mai arborat Drapelul României şi steagurile de indentificare ale structurilor din care fac parte pe 13 vârfuri montane cu altitudinea mai mare de 2500 metri.

Vă mai recomandăm:

Chirurg braşovean prins în flagrant când lua mită, după un mesaj pe pagina de Facebook a lui Marian Godină

Şefa DSP Braşov: „Dacă noi blocăm salvările pentru recoltare la domiciliu, urgenţele cine le rezolvă?”

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite